Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő írja Fb-oldalán:
Poltavai orosz támadás - egy ukrán forrásom szerint 100-at is eléri majd a halottak száma, annyira sok a súlyos sebesült és még vannak a romok alatt, és 128-asok is vannak köztük. Ha igaz, ez a 2. ilyen támadás, ami a kárpátaljai dandárt érte, legutóbb 16 halott volt. Néhány nap és kiderül, mert tudni fogunk a kárpátaljai gyászról és temetésekről.
A sebesültekkel együtt bőven 300 felett lesz az áldozatok száma, ez nagyjából egy fél zászlóalj.
Orosz oldalon is történt ilyen, több esetben is. - voltak nagy ukrán sikerek, amikor gyakorlatozó vagy egyszerűen bulizó katonákat ért hasonló csapás tömeges áldozatokkal - bár nem az utóbbi időben. Anno írtam róluk. Sok katona egy helyen nem jó recept ma Ukrajnában egyik oldalon sem.
Ez a modern háború, egy drón alkár 200+ km-vel a front mögött van, és vezeti a csapást, ami azonnali, alig van idő menekülni vagy fedezéket találni. Egy ilyen sokemeletes épületben le sem ér a fölszintre az ember.
Hogy az ukrán oldalt hány ilyen éri, nem tudjuk, kiváló az információvédelmük, de ezt nem lehetett eltussolni vagy eladni polgári iskolának és kórháznak. Megpróbálták, Olena Zelenszkij szinjén - és egy háborúban ez természetes is, ez nem vád vagy kritika.
Ez egy katonai kiképzőközpont volt. A fotóról levágtam a holttesteket, de egyértelműen egyenruhások az áldozatok.
RIP.
Külföldi kiképzők is otthagyhatták a fogukat
Szergej Lebegyev, az oroszpárti "mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora" a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy Poltavában kedd reggel orosz csapások értek egy objektumot a repülőtér közelében. Vlagyimir Rogov, az Új Régiók Integrációkoordinációs Tanácsának társelnöke azt közölte, hogy az ukrán veszteség több száz főre tehető. Több orosz sajtójelentés szerint legkevesebb két Iszkander rakéta talált el egy létesítményt, amelyben külföldi kiképzők ukrán katonákat oktattak a rádióelektronikai harc eszközeinek kezelésére.
Korábban írtuk: Kijev: iskolát és kórházat ért orosz találat Poltavában, több tucatnyi halott lehet
Egy oktatási intézményt és egy kórházat ért nagy erejű orosz támadás szerda délután a közép-ukrajnai Poltavában – írja a TSZN ukrán híroldal.
„Az orosz agresszor barbár támadást intézett a város egyik oktatási intézménye ellen. A rendelkezésre álló információk szerint az ellenség két ballisztikus rakétát használt. A riasztás és a halálos rakéták megérkezése közötti időintervallum olyan rövid volt, hogy az utóbbi az embereket az óvóhelyekre való evakuálás pillanatában érte utol” – áll az Ukrán Védelmi Minisztérium közleményében.
A támadás következtében a főiskola egyik épülete részben megsemmisült, a minisztérium közleménye szerint rengeteg ember rekedt a romok alatt.
A katasztrófavédők és a mentősök összehangolt munkájának köszönhetően eddig 25 embert sikerült kimenteni, közülük tizenegyet a romok alól szabadítottak ki. A katasztrófavédelem jelenleg is folytatja a mentési munkát.
Volodimir Zelenszkij a támadást követően azonnal elrendelte a Poltava elleni rakétatámadás minden körülményének teljes és mihamarabbi kivizsgálását.
A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint két ballisztikus rakétáról van szó. Egy oktatási intézmény és egy szomszédos kórház területét találták el. A Kommunikációs Főiskola egyik épülete részben megsemmisült. Emberek rekedtek a romok alatt. Sokukat sikerült kimentenünk – közölte az elnök.
Zelenszkij rövid közleményében arról írt, hogy az előzetes adatok szerint eddig 180 sérültje és 41 halálos áldozata van a brutális csapásnak. A keresési és mentési műveletek jelenleg is folyamatban vannak.
„Részvétem a családoknak és a barátoknak. Elrendeltem a történtek valamennyi körülményének teljes körű és gyors kivizsgálását. Minden szükséges szolgálat részt vesz a mentési műveletben. Hálás vagyok minden egyes embernek, aki a baleset utáni első percek óta segít az életeket mentő embereknek” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij.
A támadás hírére Filip Pronyin, a Poltavai Területi Katonai Közigazgatás vezetője szeptember 4-től kezdődően háromnapos gyászt hirdetett a régióban – írja az Ukrajinszka Pravda.
„Ez nagy tragédia a Poltavai terület és az egész ország számára. Az ellenség alattomos támadása 41 emberéletet követelt. Több mint 180 ember megsebesült. Őszinte részvétem a családoknak és a barátoknak” – közölte a terület vezetője.
Holnaptól kezdve a régióban háromnapos gyászt tartunk. Minden áldozat nyugodjék békében. Az ellenséget felelősségre kell vonni az emberiség elleni bűncselekményekért – nyomatékosította Filip Pronyin.
(Index)
Néhány a korábban lelepleződött ukrán hazugságok közül: