A BBC az Izrael-Hamász háború kezdete óta több mint 1500 alkalommal sértette meg a hírközlésre vonatkozó szerkesztési irányelveit – derül ki a The Telegraph szombati cikkéből, amely a Trevor Asserson brit (valójában zsidó – a szerk.)  jogász által vezetett kutatáson alapu, ajvékol a Neokohn   
A kutatás a BBC négy hónapnyi, televíziós, rádiós, online híreket, podcastokat és a közösségi médiát érintő kiadását elemezte. Emellett egy mintegy 20 jogászból és 20 adattudósból álló csapat is hozzájárult a kutatáshoz, és kilencmillió szónyi BBC-kibocsátást elemeztek mesterséges intelligencia (AI) segítségével – tette hozzá a Telegraph.
Zoom
Már egy ideje zsidó támadások célkeresztjében van a BBC (fotó: Carl Court / Getty Images)
A kutatás megállapította, hogy az Izrael elleni elfogultság „mélyen aggasztó mintázatot mutat”, és hogy
Izraelt 14-szer gyakrabban vádolták népirtással, mint a Hamász terrorcsoportot az elemzett BBC-közvetítések során.
A BBC szerkesztőségi jogsértéseinek száma, beleértve a pártatlanságot, a pontosságot, a szerkesztői értékeket és a közérdeket, összesen 1553 volt.
A kutatás további megállapításai közé tartozott, hogy a BBC ismételten bagatellizálta a Hamász terrorizmusát. Ezzel szemben Izraelt a BBC „militarista és agresszív nemzetként” mutatta be – áll a jelentésben.
A jelentés azt is hozzátette, hogy voltak olyan BBC-újságírók, akik szimpátiát mutattak a Hamász iránt, és egyesek a múltban ünnepelték a terrorcselekményeket.
Terrortámogatással is vádolják a BBC-t
A BBC csatornái közül a legproblémásabbnak a BBC arab nyelvű csatornáját találták, a jelentés szerint ez volt az egyik legelőítéletesebb az összes globális médium közül abban a tekintetben, ahogyan az Izrael és a Hamász közötti háborúval foglalkozott.
Tizenegy olyan esetre derült fény, amikor a BBC Arabic a háborúról szóló tudósításaiban olyan riporterek szerepeltek, akik a terrorizmust, konkrétan a Hamászt támogató nyilvános nyilatkozatokat tettek. A jelentés hozzátette, hogy a csatorna nézői nem tudtak ezekről az információkról.
Az október 7-i, Izrael elleni Hamász-támadások után a BBC közölte, hogy ahol csak lehet, terrorszervezetként írja le a Hamászt – jegyezte meg a The Telegraph.
A kutatás azonban kimutatta, hogy a Hamászt a négy hónapos időszakban 12 459 alkalomból mindössze 409-szer, összesen 3,2 százalékban jellemezték terrorszervezetként.
Kérdéses módszertan
A BBC egyik szóvivője megjegyezte, hogy komoly kérdések merültek fel a jelentés módszertanával kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy az elemzés során mesterséges intelligenciát használtak.
Laurence Julius, az Országos Zsidó Gyűlés alelnöke szerint független felülvizsgálatot kellene végezni a BBC Izraelről szóló tudósításairól:
A BBC-nek, mint a világ legbefolyásosabb médiavállalatának, amelynek több mint 500 milliós globális közönsége van, beleértve a befolyásos gondolkodó vezetőket is, kötelessége, hogy a híreket pontosan, elfogultság és torzítás nélkül közölje, és megmagyarázza az összefüggéseket. A BBC csúfos kudarcot vallott, és ezzel Izrael-ellenes és antiszemita narratívát közöl az egész hálózatán. Ezen változtatni kell.
A kutatást a hírek szerint a BBC főigazgatójának, elnökének és valamennyi igazgatósági tagjának eljuttatták.
Trevor Asserson, a brit származású, Izraelben élő ügyvéd két évtizede, a második intifáda óta figyeli a BBC Izraelről szóló tudósításait.
A BBC-nek közszolgálati műsorszolgáltatóként az a felelőssége, hogy elfogulatlanul közvetítsen híreket
– mondta Asserson.
„Elemzésünk jelentős eltérést mutat ettől a normától, különösen az Izrael-Hamász konfliktusról szóló tudósításaiban, ahol a műsorszolgáltató egyértelműen elfogult volt az egyik féllel szemben. Ez az elfogultság még hangsúlyosabb volt a BBC arab nyelvű tartalmaiban.”
Ez a magatartás nemcsak a BBC királyi chartáját sérti, hanem megkérdőjelezi a BBC alkalmasságát a további közpénzekből való finanszírozásra.