Az ENSZ libanoni missziójában (UNIFIL) részt vevő uniós tagállamok "maximális nyomásgyakorlással" szorítanák rá Izraelt arra, hogy hagyjon fel a békefenntartók elleni támadásokkal - közölte szerdán az olasz védelmi minisztérium.
Olaszország és Franciaország a csütörtöki brüsszeli EU-csúcstalálkozó előtti napon videókonferenciát szervezett az UNIFIL-ben részt vevő 16 uniós tagállam számára azzal a céllal, hogy közösen találjanak megoldást a Dél-Libanonban állomásozó békefenntartók védelmére.
A videókonferencián részt vevő védelmi miniszterek "határozottan elítélték" a békefenntartók elleni támadásokat, amelyeknek elkövetésével "Izraelt vádolják" - áll az olasz védelmi tárca által kiadott közleményben.
"A megbeszélés másik kulcsfontosságú pontja annak a közös akaratnak a kinyilvánítása volt, hogy maximális politikai és diplomáciai nyomást gyakorolnak Izraelre a békefenntartók biztonságának szavatolása érdekében" – áll a közleményben.
Másfelől azt is egyértelművé tették, hogy a Hezbollah nem használhatja fedezéknek az UNIFIL létesítményeit Izrael elleni támadásaihoz.
A szerdai találkozón a miniszterek egyöntetűen aggodalommal nyilatkoztak a régióban kialakult helyzetről, és az ENSZ libanoni missziójának "teljes tiszteletben tartása" mellett a személyzet védelmét hangsúlyozták, kiemelve, hogy a misszió jövőjével kapcsolatos összes döntést az ENSZ berkein belül kell meghozni.
A konferencián Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Horvátország, Finnország, Görögország, Írország, Lettország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Észtország, Magyarország, Málta és Ciprus miniszterei vettek részt.
Szerda este az UNIFIL arról számolt be, hogy a reggeli órákban, a dél-libanoni Kfar Kela térségében egy Merkava típusú izraeli tank tüzet nyitott a békefenntartók egyik őrtornyára. Két kamera megsemmisült, az őrtorony pedig károkat szenvedett.
"Újfent láthatjuk, hogy közvetlenül és nyilvánvalóan szándékosan nyitottak tüzet az UNIFIL egyik állására" - olvasható az állásfoglalásban, amely felszólítja az izraeli hadsereget "és más szereplőket", hogy tartsák be kötelezettségeiket, és szavatolják az ENSZ személyzetének és tulajdonának biztonságát. Az UNIFIL hangsúlyozta, hogy az ENSZ és tulajdona sérthetetlenségét tiszteletben kell tartani.
(MTI nyomán)