Déry-regény második kiadásban
Újranyomják Déry Tibor A befejezetlen mondat című nagysikerű regényét, amely így 1956 végén második kiadásban is megjelenik – adta hírül az MTI.
Zoom
Déry Tibor Kossuth-díjas író hozzászól a DISZ (Dolgozó Ifjúság Szövetsége) Petőfi-kör Néphadsereg Központi Tisztiházában tartott vitájához 1956. június 28-án, melynek központi témája a sajtó és tájékoztatás volt. Sok ezer érdeklődő hallgatta a hajnali 3 óráig tartó vitát
(1956 júniusában a Petőfi köri sajtóvitában a pártvezetést "egyoldalúan bíráló" felszólalása után kizárták a pártból. 1956–1957 telén a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány ellen lépett föl, ezért 1957-ben kilencévi börtönbüntetésre ítélték. Büntetését 1961-ben felfüggesztették, majd teljes amnesztiát kapott. Forrás: Wikipédia)
Szénhiány az országban
Az MTI jelentése szerint az országnak sok gondot okozott 1956 őszén a szénhiány, ezért a bányászok szeptember 30-án, vasárnap is munkába álltak. A beszámolók szerint a hétvégi műszakban a bányák zöme jól teljesített, Várpalotán például a tervezett négyezer helyett hatezer tonna szén került felszínre.
Zoom
Morvai Ferenc bányamester (középen), a Mátravidéki Szénbányászati Tröszt Szűcsi-i üzemegységének 10-es aknájában beszámol a bányászoknak a havi teljesítésről 1956. szeptember 30-án
Izraeli támadás Jordánia ellen
Az egyiptomi sajtó felháborodással ír arról a fegyveres támadásról, amelyet az izraeli fegyveres erők hajtottak végre Jordánia ellen szeptember 25-ről 26-ra virradó éjjelen. A lapok a nyugati hatalmak politikájával hozzák összefüggésbe az izraeli akciót, az egyik újság szerint a támadást Anglia hallgatólagos beleegyezésével tervezték el és hajtották végre – számolt be az MTI az egyiptomi sajtó reakciójáról.
Már az egyiptomi bazárokban is érezni a szuezi válságot
Az Associated Press jelentése szerint a kairói rendőrség a bazárokban és a piacokon tartott háromnapos razzia során 105 kereskedőt tartóztatott le , akiket azzal vádolt, hogy árut halmoztak, és árdrágítást követtek el. A rendőrség intézkedésére az adott okot, hogy olyan hírek kezdtek terjedni, amelyek szerint a Szuezi-csatorna államosítása miatt Egyiptommal szemben alkalmazott nyugati gazdasági szankciók következtében áruhiány várható – írta az MTI.
Zoom
Archív képen a kairói Muszki bazár
(MTI)