A Mohamed a második legnépszerűbb utónév Nagy-Britanniában, és jövőre lekörözheti az első helyezett Jacket - adta hírül szerdai számában a The Times című brit napilap.

Az iszlám prófétájáról 2006-ban - a név 14 különböző írásmódját egybeszámolva - 5991 újszülött kisfiút neveztek el a brit statisztikai hivatal adatai szerint. Ez egy év alatt 12 százalékos növekedést jelent.

A Mohamed 2000-ben került a 30 legkedveltebb utónév közé. Tavaly a harmadik helyre szorította a Thomas keresztnevet, és ha a diadalmenet ilyen ütemben halad tovább, jövőre akár át is veheti a vezetést a Jacktől, amelynek tábora 2006-ban 6928 fővel bővült.

"A muszlim szülők általában azért választják a Mohamedet, hogy kifejezzék kötődésüket vallásukhoz vagy a prófétához" - mondta Muhammad Anwar, a warwicki egyetem nemzetiségi kutatóintézetének professzora. Erre utal az is, hogy az iszlám vallású brit szülők leánygyermekeiknek leggyakrabban az Aisha utónevet adták 2006-ban. A név jelentése: a próféta asszonya.

Az iszlám vallású közösség Nagy-Britannia lakosságának 3 százalékát teszi ki. A másfél milliós populáció természetes szaporulata háromszor magasabb a szigetországbeli átlagnál. Egy muszlim család rendszerint jóval nagyobb bármely más vallású családnál. Átlagos nagysága 2001-ben 3,8 fő volt, és minden harmadik több mint 5 főből állt.

A felnőtt brit Mohamedek egyébként 5,5-szer nagyobb valószínűséggel töltik szabadságukat Ázsiában és kétszer nagyobb valószínűséggel laknak Yorkshire grófságban, mint a britek többsége. Az átlagos szigetországbeli Mohamed továbbá 25-34 év közötti, éves kereste pedig 25 ezer font (9,3 millió forint).

A kérdés szakértői mostanáig nem tudtak egységes álláspontra jutni arról, hogy írásban miért létezik a névnek 14 változata. Van, aki szerint a bevándorlók által használt fonetikus átírások sokfélesége miatt nem terjedt el egységes írásmód.

Mások szerint pusztán a szülők ízlésétől függ, hogy melyiket választják. 2006-ban a leggyakoribb a Mohammed volt, így anyakönyveztek 2833 újszülöttet. Második a Muhammad, amelyet 1422 alkalommal választottak, a harmadik Mohammad pedig 920 kisbaba szüleinek tetszett meg.

A Mohamed jelentése dicséretre méltó férfiú, és a közkeletű vélekedés szerint a legnépszerűbb utónév az egész világon, bár erre nincsen egyértelmű bizonyíték - áll a The Times szerdai számában megjelent cikkben.

(MTI)