Szentkirályi Alexandra az elmúlt hónapban hibahatáron belül megelőzte Vitézy Dávidot a főpolgármester-jelöltek versenyében – értesült egy friss felmérés számairól a hvg.
A Medián és a 21 Kutatóközpont közös mérése szerint márciusban Szentkirályi a szavazatok 21, Vitézy a szavazatok 22 százalékát tudhatta magáénak, áprilisban megfordult a sorrend, és a Fidesz–KDNP jelöltjének támogatottsága 23 százalékra nőtt, miközben az LMP és a saját magáról elnevezett civil szervezet jelöltjéé 21 százalékra csökkent.
Karácsony Gergely újrainduló főpolgármester első helyét azonban a fenti változás nem érintette, mert mindkét hónapban vezette a versenyt. A márciusi közvéleménykutatásban Karácsony 37 százalékot ért el, áprilisra pedig 5 százalékponttal még nőtt is a támogatottsága, 42 százalékra – derül ki a kutatásból, amelynél a két, egyenként 1000 fős felmérés március, illetve április második felében zajlott telefonon.
A budapestiek általában véve is pozitívabban értékelik a főpolgármester teljesítményét, mint korábban: márciusban 50 százalék mondta, hogy jó, vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott, áprilisban ez az arány 53 százalék – miközben 45-ről 42 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint a teljesítménye rossz vagy nagyon rossz (és mindkét hónapban 5 százalék volt a „nem tudom” válaszok aránya).
Eközben szinte az utolsó pillanatban újabb kihívója akadt Karácsonynak: a független jelölt Vas Annamária május 2-án vetette magát nyilvántartásba, így viszont alig pár napja maradt összegyűjteni az induláshoz szükséges legalább ötezer érvényes állampolgári ajánlást.