Két évvel ezelőtt készült videóval támasztja alá legújabb, szélsőjobboldali veszélyről alkotott teóriáját a baloldali média.
A legnagyobb internetes videóportálon 2007 óta fellelhető képanyag ügyében Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter csak most rendelt el vizsgálatot.
(MHO)
Korábban írtuk:
Alább a legfrissebb riogatás.
Hungarista hadgyakorlat - készülnek az 'új világra'

Katonai gyakorlatokat tartanak és harcászati táborokat szerveznek a hungaristák. Folyik a kiképzés: a demokrácia pusztulására, a "tűzben, mocsokban és vérben születő" új világ eljövetelére készülnek.


"Ahhoz az alaptételhez tartom magam, hogy a zsidó mindig hazudik. Minden zsidó és mindig" - egy kis ízelítő Győrkös István, a Magyar Nemzeti Arcvonal vezetőjének nézeteiből. Az MNA a legrégebbi, 1989 óta létező, vállaltan hungarista szerveződés Magyarországon.
A hungarizmus két rokon eszmekör, a nyilas és a náci ideológia összegyúrásának terméke. Az MNA elutasítja a demokráciát. Győrkös bizonyosra veszi, hogy a polgári társadalom menthetetlenül haldoklik, és a történelem legpusztítóbb időszaka elé nézünk: "tűzben, mocsokban és vérben fog megszületni az új világ". Másképp fogalmazva: "eljön a vér és a vas ideje".
Az egyik nyilas honlap leírása szerint az MNA a "vidéki önszerveződésre, a katonai erények és hagyományok életben tartására" összpontosít, "az egyedül hatékony katonai tekintélyelv alapján épül fel".
A jellemzést érzékletesen illusztrálják a világhálón fellelhető videók. Például az a 2007-es felvétel, amelyen az MNA ifjúsági szervezeteként és katonai szárnyaként egyaránt emlegetett "Vándorsólyom Hagyományőrző Bajtársi Közösség" prezentációja látható.
Több tucat terepszínű ruhába öltözött fiatal sorakozik árpádsávos zászlók alatt, majd különféle katonai gyakorlatok következnek: futás, kúszás, menetelés, gránátdobás, drótkötélpálya és persze az elmaradhatatlan lövészet. A sokféle fegyver között vállról indítható rakéták is feltűnnek. Ha eltekintünk a hungarista jelképektől, könnyen azt hihetjük, hogy egy profikból álló reguláris hadsereg alakulatának bemutatóját vették filmre.
Kérdés persze, hogy miféle fegyverek szerepelnek a felvételeken. Egyértelmű válasz nincs. A videókat több - nevük mellőzését kérő - civil fegyverszakértőhöz is eljuttattuk. Közlésük szerint felismerhetők a második világháborús MP-38 géppisztoly, valamint az AK gépkarabély változatai, de a képsorok rossz minősége nem teszi lehetővé annak eldöntését, hogy éles, hatástalanított vagy úgynevezett airsoft fegyvereket láthatunk-e. (A műanyag vagy biológiailag lebomló gömblövedékeket kilövő - elektromos, felhúzós vagy gázzal üzemelő - airsoft fegyverek szabadon tarthatók.) Láthatunk még mesterlövészfegyvereket, de ezek típusa, állapota nem beazonosítható, mint ahogy egy orosz gyártású sportpisztolynak látszó tárgyról sem derül ki, hogy igazi-e. A vállról indítható rakétákat a képsorok alapján nem lehet besorolni egyetlen gyártó által forgalmazott típusba sem: talán házi készítésű makettek.
Ugyanakkor a Népszabadság által megkérdezett független nemzetbiztonsági szakértő szerint a videókon olyan "kötelékben folyó gyakorlatozást" látni, amely általában a rendszeres és szisztematikus katonai kiképzés előfutára. Ez teljességgel elfogadhatatlan. Feltételezhető, hogy az MNA a katonai gyakorlatokat felhasználja a nyilas tradíciókra építő ideológiája terjesztésére. Elképzelhető - folytatta -, hogy a kiképzéseket a háttérből maga Győrkös István irányítja, akit a kilencvenes évek elején egyszer már a bíróság bűnösnek talált és elítélt. Megjegyzendő, hogy némely más büntetőeljárás, amely a titkosszolgálat vagy a rendőrség jelzése alapján indult, felmentéssel ért véget - állapította meg a nemzetbiztonsági szakértő.
Tegyük hozzá: a kiképzés javában folyik. A hungarista "vándorsólymok" például május elején egy Győrtől nem messze lévő település közelében, az MNA "központi táborában" tartottak háromnapos gyakorlatot. A programban egyebek mellett lőfegyverismeret, légfegyveres lövészet, épület- és városharcászati oktatás szerepelt - elméleti és gyakorlati formában.
Részleteket egyelőre nem tudni, a szervezők ugyanis igyekeztek megakadályozni, hogy bármi is kiszivárogjon az amúgy nyilvánosnak meghirdetett rendezvényről. Egyszerűen megtiltották a mobiltelefon és bármilyen kép- vagy hangrögzítő eszköz használatát. A részvételt előzetes regisztrációhoz kötötték, hangsúlyozva: "Buzik, cigányok, zsidók nem vehetnek részt a táborban!" A jelentkezők felé támasztott egyik követelmény a "cigány és zsidó életmód (bűnözés, kábítószer stb.) elutasítása" volt.
A hungaristák a jelek szerint úgy érzik, a bizonytalan belpolitikai helyzetet és a gazdasági válságot kihasználva esélyük van arra, hogy növeljék bázisukat. Az MNA elérkezettnek látta az időt, hogy Egységes Magyarország Mozgalom néven új kezdeményezést indítson útjára.
Szintén a közelmúlt fejleménye, hogy az MNA együttműködési megállapodást kötött egy másik hungarista szervezettel, a Pax Hungarica Mozgalommal. (Ennek élén Domokos Endre János, a feloszlatott Vér és Becsület Egyesület korábbi vezetője áll: ő volt az egyik szónoka a budai Várban tartott holokauszttagadó demonstrációnak.)
Nehéz lenne megbecsülni, hogy a szélsőjobboldal eddig hány embert részesített katonai kiképzésben, de számuk gyaníthatóan növekszik. Mert egyre növekszik a hungarista ideológiához kötődő félkatonai szervezetek száma is.
Megoszlanak a vélemények, hogy a jelenlegi jogszabályok mennyiben alkalmasak a militáns, rasszista szervezetek elleni fellépésre. Nemrégiben számoltunk be arról, hogy harcászati gyakorlatot tartott a Magyar Gárda "őrző szárnyához" tartozó, Szálasi Ferencet hősként tisztelő Tolna megyei "vitéz Gömbös Gyula zászlóalj".
Információink szerint Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a történtek kivizsgálására utasította Bencze József országos rendőrfőkapitányt. Érdemi fejlemény egyelőre nincs, a megyei főkapitányságon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a rendőrség vizsgálódik az ügyben.