Vasárnap, június 2-án a "nemzeti összetartozás napjára" emlékeztek Komáromban. A megemlékezésen részt vett Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi államtitkára, aki "ünnepi beszédében" azt hangoztatta: június 4. "nem gyásznap", hanem "a szolidaritás és a nemzeti összetartozás napja". Csak mert ők így döntöttek...

Németh Zsolt emlékeztetett: még 2009-ben, amikor Semjén Zsolttal közösen benyújtották első törvényjavaslatukat arra vonatkozóan, hogy június 4-e a "nemzeti összetartozás napja" legyen, az országgyűlés többsége még nem fogadta el a kezdeményezést. A 2010-es választások után azonban már megvolt hozzá a többség, hogy ezt a javaslatot elfogadják. Hangsúlyozta: a törvényjavaslat csupán "lekövette azt, ami a magyarság lelkében ment végbe", ugyanakkor – ahogyan fogalmazott – nagyon fontos dilemma volt, hogy nemzeti gyásznapként, vagy nemzeti emléknapként kezeljük-e június 4-ét, "vagy valahogyan másképpen" (a Fidesz számára ugyanis nem egyértelmű, hogy kellene kezelni azt, hogy elvesztettük az ország 2/3-át - a szerk.).
"Nem szabad elfelejtenünk, hogy ez valamiért volt, és hogy ha azt próbáljuk megtalálni, hogy mi jó származott ebből a döntésből, akkor bizonyára találunk támpontokat erre vonatkozóan. Tagadhatatlan például, hogy a magyar kultúrának nagyon kevés olyan szerzője, szellemi terméke, vagy akár tudományos teljesítménye van a 20. században, amelyik nem egy nagyon erős összetartozás-tudatból fakadóan született meg. Ezért helyénvaló, hogy amikor keserű szívvel emlékezünk június 4-re, akkor nem feledkezünk meg hálát adni az Úristennek azért az egyedülálló összetartozás-tudatért, ami összeköti a magyarságot. Június negyedike ezért nem lett gyásznap, hanem a nemzeti összetartozás napja" – fogalmazott Németh Zsolt. (Magyarul: megérte az országvesztés és magyarok millióinak máig tartó elnyomása és szenvedése, mert legalább ennek köszönhetően szép versek születtek - a szerk.)
(Kuruc.info - Felvidék Ma nyomán)
Kapcsolódó: