Bár az eredeti meghívó szerint Nyirő József író műveiből szombaton a zalaegerszegi zsinagógában olvastak volna fel, a zsidó hitközség tiltakozása miatt más helyszínt kaptak a szervezők.
Magán-, illetve civil kezdeményezés nyomán került a megyeszékhelyi Városi Hangverseny- és Kiállítóterembe, azaz a hajdani zsinagógába az az irodalmi program, melynek keretében november 9-én, szombaton Nyirő József irodalmi munkásságát méltató könyvbemutatóra került volna sor. A program helyszínválasztása ellen azonban tiltakozott a zalaegerszegi zsidó hitközség elöljárósága és elnöke, hivatkozva az erdélyi születésű író nyilas közéleti múltjára. A szervezők, a zsinagóga vezetése és a fenntartó, "megértve a jogos ellenérzéseket", a rendezvényt a közeli Ady-iskola tornatermébe helyezték át ugyanarra az időpontra.
Nyirő József a "nyilaspuccs" után a nyilas csonka parlament (Törvényhozók Nemzeti Szövetsége) tagja, ő volt Sopronban a Szálasi-kormány utolsó sajtótermékének, az Eleven Újságnak a főszerkesztője, és a Nagynémet Birodalomba is követte a kormányt. Emiatt nincs helyük a zsidó hitélet épületében a műveinek - mondta Siklósi Vilmos, az egerszegi hitközség elnöke.
- Nem először fordul elő, hogy a zsinagóga oda nem illő rendezvénynek ad helyet - mondta az elöljáró. - Mi arra kérjük a fenntartót és a ház vezetését, elkerülendő ezeket a helyzeteket, szerepeljen a hangversenyterem szervezeti és működési szabályzatában egy passzus, ami szavatolja, hogy a hely szellemiségét figyelembe veszik a programok befogadásakor.
- Figyelmetlenségnek tudható be a Nyirő-est szerepeltetése, de a helyszínváltozás megoldást jelent - mondta Nagy Johanna, a zsinagóga vezetője. - A néhány lépésre lévő Ady-iskolában kerül megrendezésre szombaton 17 órakor az irodalmi est.
- Az intézményünk működtetésében részt vevő kérésére ad helyet az iskola tornaterme a rendezvénynek, ebben nincs mérlegelési kötelezettségünk - válaszolt a Zalai Hírlap Online érdeklődésére Czigány László, az Ady Endre Általános Iskola és Művészeti Gimnázium igazgatója. - Annál is inkább így van ez, mivel tavaly óta a nemzeti alaptantervben is szerepel Nyirő József írói munkássága.
- Tudjuk, ma idehaza kettéválasztani igyekeznek Nyirő irodalmi és közéleti működését, de azt hiszem, ez nem lehetséges - egészítette ki Siklósi Vilmos a fentieket. - A franciák nem voltak elnézőek a Hitlerrel kollaboráló művészeikkel.
(Zaol nyomán)