Elmarasztalta Magyarországot kedden közzétett első fokú ítéletében az Európa Tanács égisze alatt Strassburgban működő Emberi Jogok Európai Bírósága a tényleges - vagyis a felülvizsgálat lehetőségét kizáró - életfogytiglani szabadságvesztés büntetés miatt.

A bíróság az emberölésért és rablásért elítélt Magyar László ügyében megállapította, hogy a későbbi szabadlábra helyezés eshetőségét kizáró ítélet "megalázó bánásmódnak minősül", és így sérti az emberi jogok európai egyezményének előírásait.
A strassburgi bírák azt is megállapították, hogy a magyar hatóságok a 2002 és 2010 között, vagyis mintegy nyolc éven át elhúzódó eljárással megsértették az ügy ésszerű határidőn belüli elbírálásának a követelményét.
Ez utóbbi pont miatt, valamint az eljárási költségek megtérítésére több ezer eurót ítéltek meg Magyar Lászlónak, ám ami a tényleges életfogytiglani büntetés megítélését illeti, azzal kapcsolatban - azon túl, hogy kimondták e büntetésfajta emberi jogokat sértő mivoltát - nem rendeltek el egyéb szankciót.
Frissítés: Orbán: felháborító az Európai Bíróság döntése
Felháborítónak nevezte Orbán Viktor kormányfő a strassburgi Európai Bíróság keddi döntését, amely szerint Magyarország nem tarthatja fönn a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetését.
A miniszterelnök Körmenden, a Fidesz EP-választási rendezvényén azt mondta, felháborítónak tartja a döntést, egy újabb bizonyítéknak arra, hogy úgy tűnik, Brüsszelben és Strassburgban, tehát az Európai Unióban "a bűnt elkövető emberek jogait az ártatlan emberek jogai és az áldozatok jogai elé helyezik".
A kormányfő hozzátette: a kormány nevében a leghatározottabban vissza kell utasítani ezt, és meg kell védeni az életfogytig tartó szabadságvesztés intézményét, amely jelentős visszatartó erővel bír a bűnelkövetők vagy az ilyen szándékot tápláló emberek számára.
2. frissítés: Jobbik: vérlázító a strassburgi ítélet
A párt vérlázítónak tartja a strassburgi Emberi Jogok Európai Bíróságának keddi első fokú ítéletét, amelyben elmarasztalta Magyarországot a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetés miatt.
Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője az MTI-nek kijelentette: igenis szükség van Magyarországon a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre. "Értjük azt a logikát, hogy az ilyen ítélettel sújtott bűnözőktől nem vehetik el a reményt, de kérdem én, mi van az áldozatok reményével, az ő hozzátartozóik jogaival és végérvényesen elvett reményével?" - vetette fel.
A jobbikos politikus szerint a Fidesz most bizonyíthatja, hogy nemcsak kommunikációs szinten szabadságharcos, hanem tettekben is, és nem fog igazodni a brüsszeli, strassburgi elvárásokhoz. A kormánypárt akkor igazán szabadságharcos, ha megtartja a büntető törvénykönyvben ezt a passzust - tette hozzá.
(MTI nyomán)