A magyar lakosság jelentős része helyénvalónak tartja az erőszakot politikai célok elérése érdekében. A társadalom csaknem egyharmada pedig igazolhatónak tartja az erőszakot a cigányokkal szemben - derült ki a Political Capital felméréséből. A városiak, a férfiak és a 30 év alattiak nagyobb arányban tartják elfogadhatónak az erőszakot.
A Political Capital megrendelésére a Szonda Ipsos kutatást végzett a társadalmi erőszak elfogadásáról.
A felmérésből kiderült, hogy a pártok támogatói közül leginkább a Jobbik szavazói hajlamosak elfogadni az erőszakot.
A férfiak között jelentősen többen vannak azok, akik elfogadnák az erőszakot is. A település mérete is meghatározó: a községekben élők kisebb mértékben tartják igazolhatónak az erőszakot. A korcsoportok között mért eltérések csupán egyetlen helyzetben voltak szignifikánsak: a személyes szabadság korlátozása esetén a 30 év alattiak sokkal nagyobb arányban fogadják el az erőszakot, mint az idősebbek.
Zoom
(Forrás: Political Capital)
A cigányokkal szembeni erőszak rendben van a társadalom csaknem egyharmada szerint
A cigányokkal szembeni erőszakos fellépést a megkérdezettek 29 százaléka igazolhatónak tartja. A zsidók vonatkozásában 16 százalék, míg a buzik vonatkozásában 14 százalék ez az arány. A cigányokkal szembeni erőszakos cselekményeket a társadalom közel egyharmada elfogadhatónak tartja.

A magyar nemzetet fenyegető veszély esetén a relatív többség (40 százalék, szemben az azt elutasító 31 százalékkal) inkább igazolhatónak tartotta az erőszakot.
A Fidesz szavazói a család vagy nemzet védelmében is kevésbé fogadják el az erőszakot
A Fidesz szavazói nemcsak a Jobbik, de a balközép pártok szavazótáboránál is kevésbé tartják elfogadhatónak az erőszakot a vizsgált helyzetekben, például a család a nemzet vagy a személyes szabadság védelmében is.
A kisebbségi csoportokkal (kábítószeresek, zsidók, ferdehajlamúak) szemben a fideszesek jobban elfogadják az erőszakot, mint a baloldali szavazók. Kivételt jelent a cigányokkal szembeni fellépés, amelynek elfogadottsága szintje egyforma a két pártpreferencia csoportban.
A kormány által erősen kritizált bankok, illetve multinacionális vállalatokkal szemben is igazolhatóbbnak gondolják a Fidesz szavazói az erőszakot, mint a baloldali szavazók.
(HVG nyomán)
Frissítés: A Political Capital megmondóemberétől, Krékó Pétertől azt is megtudhatjuk, hogy a jobbikosok egyik legfőbb pszichológiai jellemzője a félelem.