Elfogadta az önkormányzat 2019-ig szóló gazdasági programját a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A testület 19 kormánypárti igennel, 7 ellenzéki nem és 2 tartózkodó szavazat ellenében fogadta el a programról szóló előterjesztést.
A Tarlós István főpolgármester és Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés szerint a várhatóan megkezdődő, illetve megvalósuló fejlesztések terén szükségképpen túlsúlyban vannak a közlekedési projektek, mert ezen a területen a legszembeötlőbb a lemaradás.
Mivel egyre kevesebb saját forrás jut a fejlesztésekre, a ciklus legfőbb fejlesztéseinek kereteit a 2015 márciusában elfogadott kormányhatározat teremti meg, amely mintegy 340 milliárd forint új fejlesztés finanszírozási hátterét biztosítja.
A ciklus legfontosabb fejlesztési projektje a 3-as metróvonal rekonstrukciója, illetve a metrókocsik felújítása. Előbbi uniós forrásból, utóbbi hitelből valósulhat meg.
A régóta esedékes fejlesztés a legforgalmasabb metróútvonalon garantálja hosszú időre a megbízható és megfelelő minőségű közösségi közlekedés lehetőségét.
A ciklusban uniós forrásból megvalósítandó közlekedési fejlesztések a közösségi közlekedésre irányulnak: az 1-es villamos meghosszabbítása Kelenföldig, valamint a vonal északi végében is, kötöttpályás közlekedési lehetőség a Keleti pályaudvar és Újpalota között, továbbá a Kelenföld és Őrmező között megvalósítandó intermodális fejlesztések mind hozzájárulhatnak a közösségi közlekedés magasabb színvonalához és a belvárosra irányuló autóforgalom csökkenéséhez.
Az árvízvédelmi, vízminőség-javító és szennyvízelvezetéshez kapcsolódó projektek mellett a hulladékgazdálkodási, hulladékhasznosítási projekteké lesz a főszerep a ciklusban.
A program szerint a Margitsziget integrált, magas szintű fejlesztése mellett a ciklus egyik kiemelkedő jelentőségű beruházása lesz a Mesepark és a Pannon Park projekt. Mindkettő szervesen kapcsolódik a Városliget térségében tervezett nagy állami fejlesztéshez, a Liget Budapest programhoz.
Közlekedésfejlesztések előkészítéséről is döntött a testület
A Külső Bécsi úti és az újpalotai villamosvonal megtervezéséről, valamint a Fogaskerekű vasút fejlesztésének előkészítéséről döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés.
A tervezési feladatok több mint másfél milliárd forintba kerülnek. A képviselők 23 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett döntöttek a beruházások előkészítéséről.
A Külső Bécsi úti villamosvonal fejlesztése keretében az 1-es villamos európai uniós forrásból megújult pályáját a tervek szerint a Bécsi út külső szakaszán, az esztergomi elővárosi vasútvonal új Aranyvölgy állomásáig hosszabbítják meg. Az új végállomásnál intermodális csomópontot létesül P+R és B+R parkolóval, helyközi autóbusz-végállomással.
Az elfogadott javaslat szerint az újpalotai villamosvonalat Zugló és Újpalota sűrűn lakott térsége felől a belváros felé irányuló nagy utazási igény indokolja. Ezt az igényt az 5-ös és a 7-es buszcsalád jelenleg "gazdaságtalan és környezetszennyező módon képes kiszolgálni", ezért indokolt egy új, nagy kapacitású, magas szolgáltatási színvonalú kötöttpályás kapcsolat kiépítése.
A magas kivitelezési költsége miatt a 4-es metró Bosnyák térig és Újpalotáig történő továbbvezetése "nem tud megvalósulni".
A tervek szerint visszaépítik a 44-es villamos megszüntetett Thököly úti infrastruktúráját, de egyúttal teljesen új szakasz épül meg a Csömöri út - Drégelyvár utca - Nyírpalota utca útvonalon a Rákos-pataktól az újpalotai lakótelepig.
A projekt keretében megtörténik a Mexikói úti vágányok rekonstrukciója és a Thököly úti villamosvonalba való bekötése, ezzel reaktiválva az 1997-ben megszüntetett 67-es villamos közlekedését is.
A Fogaskerekű vasút fejlesztése keretében egyebek mellett megtervezik az új pályát, a beszerzendő járművekhez kapcsolódó alacsony peronokat, a Városmajornál a Szilágyi Erzsébet fasorban futó villamospályához létesülő vágánykapcsolatot, valamint a Széchenyi-hegy és a Normafa közötti új pályát.
Tarlós István korábban közölte, hogy az európai uniós költségvetési ciklusban körülbelül 340 milliárd forint támogatás kaphat a főváros fejlesztésre. A Baross tér és Újpalota közötti villamosvonal kiépítésére 26 milliárdot, a Külső Bécsi úti villamosra - a Vörösvári úttól az esztergomi vasútvonal új megállójáig - 14 milliárdot fordíthatnak majd.
Félmilliárdból fejlesztik a Főpolgármesteri Hivatal informatikai rendszereit
A Főpolgármesteri Hivatal informatikai rendszereinek több mint félmilliárd forintos fejlesztéséről is döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán Budapesten.
Az elfogadott előterjesztés szerint a hivatal feladatainak elvégzéséhez, adatszolgáltatási, adatmentési, iktatási, nyilvántartási, irattározási és egyéb, az informatikai hátteret megkövetelő feladatai biztosítása érdekében a rendszerek karbantartása, illetve fejlesztése szükséges.
A legnagyobb összeget, több mint 400 millió forintot a teljes hivatali központi térinformatikai rendszer fejlesztésére, új számítógépek, szoftverek beszerzésére, új szakalkalmazások fejlesztésére, a meglévő adatok és alkalmazások új rendszerbe történő konvertálása adja. A fejlesztésekre ebben az évben 224 millió, míg 2016-ban 177 millió forintot különítenének el.
Az előterjesztést egyhangúlag támogatta a Fővárosi Közgyűlés.
Döntöttek a margitszigeti csatornázás előkészítéséről
Döntött a Margitsziget korszerű szennyvízelvezetése megvalósításának előkészítéséről a 2017-es úszó-világbajnoksághoz kapcsolódóan szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A feladatra százmillió forintot biztosítanak. A testület 26 igennel, 1 nem szavazat ellenében fogadta el a javaslatot.
Az előterjesztésben rámutattak: a kormány döntött arról, hogy a 2017. évi úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó- és nyíltvízi világbajnokság budapesti megrendezéséhez szükséges létesítményfejlesztés 2017. március 31-éig megvalósuljon. A világbajnokság egyik központi helyszíne a Margitsziget lesz.
A szigeten lévő létesítményeket kiszolgáló csatornahálózat által összegyűjtött szennyvizet és csapadékvizet a szabadkiömlőkön keresztül, illetve átemeléssel a mai napig tisztítás nélkül a Dunába vezetik.
A Margitsziget elválasztott csatornarendszerének kialakítására és az összegyűjtött szennyvizek pesti oldalra vezetésére már 1998-ban tanulmányterv, majd - a szigeti tisztítás lehetőségének vizsgálatával kiegészítve - elvi vízjogi engedélyezési terv készült. A létesítési engedélyes tervek már nem készültek el, csupán 2010-ben a tanulmányterv felülvizsgálata és új műszaki megoldási lehetőségek vizsgálata történt meg.
A margitszigeti szennyvízterhelés csökkentésre jelenleg hatósági kötelezés áll fenn 2015. december 31-ei határidővel - írták.
A tervezési projekt megvalósításával lehetőség nyílik a Margitszigetet érintően a korszerű szennyvíz- és csapadékvíz-elvezetés, ezáltal a szennyvizek korszerű tisztításának megvalósítására, a 21. századnak megfelelő alapfeltételt teremtve ezáltal a világbajnokság lebonyolításhoz is.
A projekt részei a vízjogi létesítési engedélyes terv elkészítése, a vízjogi engedély beszerzése, valamint a kivitelezéshez szükséges tendertervek elkészítése.
Többletforrás a margitszigeti futókör rekonstrukciójához
Ötvenötmillió forintos többletforrást biztosítanak a margitszigeti futókör rekonstrukciójához, a futókör rendszeres tisztántartása és a gyalogosok számára alkalmas sétány hiányzó szakaszainak kialakítása érdekében. A Fővárosi Közgyűlés erről szóló döntését szerdán 25 képviselő támogatta, egyedüliként Gy. Németh Erzsébet (DK) szavazott nemmel.
A margitszigeti futókör teljes felújítása folyamatban van, ennek során a több mint öt kilométer hosszú, rekortán borítású futópálya teljes felújítása és szélesítése az alépítmény teljes cseréjével történik meg. Továbbá biztonsági kamerarendszert építenek ki, öltözőket újítanak fel, pihenőhelyeket, nyújtó, lazító gyakorlatokra alkalmas helyeket is kialakítanak.
A már elkészült és használatra átadott pályaszakasz napi használata során nyert tapasztalatok alapján a futópálya hosszú távon biztosítandó tiszta és rendeltetésszerű használatához szükséges a fotókör rendszeres takarítása, ami jelentős hosszából adódóan gépi úton oldható meg gazdaságosan - írták az előterjesztésben. A speciális karbantartó és takarítógép becsült beszerzési költsége több mint 12,7 millió forint.
Az elfogadott előterjesztés szerint további feladatok elvégzése is szükséges ahhoz, hogy a pálya fenntartható és jól használható legyen: az elkészült pálya mellett több helyen nem volt kiépített gyalogosút, ezért mind a gyalogosforgalom, mind a kerékpáros és a "bringó-hintós" forgalom az új futópályán zajlik, ami a pályahasználat során rendszeres konfliktushoz vezet.
A futópálya építése során ugyan helyenként gyöngykavicsos szórással készült gyalogosút, de ennek felületén kényelmetlen a járás és szinte lehetetlen babakocsit tolni. Ez a megoldás nem szolgálja a sétálók és a futók szétválasztását. További komoly gond, hogy a gyöngykavics nagy mennyiségben felkerül a futópálya felületére, balesetveszélyes helyzetbe hozva a futókat.
A fenti problémák kiküszöbölését jelenti, ha a futópályát szilárd burkolatú, a gyalogosforgalom számára alkalmas sétány kíséri végig, a margitszigeti környezetbe illő térkőburkolat alkalmazásával. Továbbá több kitaposott ösvényen kell gyepfelújítást végezni a parkban, a futópálya elkészültét követve. Ezekre a feladatokra 42,3 millió forintot biztosítanak.
Trippon Norbert (MSZP) az előterjesztés vitájában a beruházás tervezőjét kóklernek, jóváhagyóját pedig balfácánnak nevezte. Az ellenzéki politikus a rossz tervezésre példaként említette a takarítógép beszerzésének szükségességét.
Tokody Marcell (Jobbik) ehhez kapcsolódóan azt javasolta, hogy új takarítógép helyett közmunkások takarítsák a futókört.
(MTI nyomán)