Lényegében helybenhagyta a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla pénteken az ún. romagyilkosságok ügyében korábban első fokon kiszabott három tényleges életfogytiglant és a negyedrendű vádlott 13 éves fegyházbüntetését, ám néhány kisebb súlyú cselekménynél változtatott a minősítésen.
A másodfokon eljáró bírói tanács elnöke az ítélethirdetés során kimondta, hogy az első három vádlott esetében "van hely fellebbezésnek", így e vonatkozásban a tábla döntése nem jogerős, az eljárás a Kúrián folytatódhat tovább.
Zoom
Bűnbakok vagy végrehajtók?
A megállapított tényállás szerint Kiss Árpád és testvére, Kiss István, valamint Pető Zsolt 2008-2009-ben kilenc helyszínen hajtott végre fegyveres támadást cigányok otthonai ellen. Negyedik társuk, Csontos István a két utolsó támadásban vett részt sofőrként. A bűncselekmény-sorozat következtében hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsérültek.
Kiss Árpád korábban a Replika nevű krisnás metálzenekar dobosa volt, rendszerint "Destroy Racism" (Pusztítsd a rasszizmust) feliratú pólóban koncertezett, de ami a legelgondolkodtatóbb, mésfél évig élt egy izraeli kibucban. Csontos István a Katonai Biztonsági Hivatal beszervezett informátora volt.
Az ítélőtábla szóbeli indoklása szerint a védők eljárási szabálysértésekre vonatkozó kifogásai nagyrészt alaptalanok, ezért nem szükséges az elsőfokú döntés hatályon kívül helyezése és új eljárás elrendelése.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: