Önálló minisztérium lesz a Miniszterelnöki Kabinetiroda, ha elfogadják az erről szóló, most beadott törvényjavaslatot. Ez gyakorlatilag azt jelentheti, hogy saját önálló minisztériumot kreálnak Rogán Antalnak.
A javaslat lehet részben a megoldása Rogán Antal és Lázár János konfliktusának: Lázár, aki a Miniszterelnökséget vezeti miniszterként, egészen tegnap estig lebegtette, hogy lemondhat, ha Rogán lesz a kabinetiroda vezetője. Ez ugyanis azt jelentette volna, hogy neki személyesen kellett volna vállalnia a felelősséget Rogán döntéseiért, azonban a Fidesz most leköszönő frakcióvezetője a döntéshozatalban még közelebb került volna Orbán Viktorhoz. A törvényjavaslat - amelyet épp Lázár adott be - ezt a problémát úgy oldaná meg, hogy a Miniszterelnökség, valamint a kabinetiroda különálló, szervezetileg azonos szinten lévő minisztériumok lesznek.

A javaslat szerint a miniszterelnöki kabinetet a szervezési kabinetfőnök közvetlenül vezeti, akinek a tevékenységét a miniszterelnök irányítja.
Lázár egyben a 2015-ös központi költségvetést is módosítaná, amely kiegészülne a Miniszterelnöki Kabinetiroda fejezettel. A felmerülő források biztosítását a kormány saját hatáskörben rendezi.
(VG)
Frissítés: Jobbik: "Andy" Vajna vett egy minisztériumot Rogán Antalnak?
Érdekes fejleménye a hazai politikának, hogy a kaszinómutyi nyertesével, az offshore lovag "Andy" Vajnával köztudottan jó kapcsolatot ápoló Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetiroda néven önálló tárcát kap.
A lépés a súlyos feszültségekkel terhelt Fidesz belharcainak frontvonalaira világít rá: a Miniszterelnökséget vezető miniszter így már nem lesz felelősségre vonható nyílt ellenlábasának lépéseiért, ugyanakkor Rogán Antal nem beosztottként, hanem mondvacsinált miniszterként került hivatalosan is Orbán Viktor közelébe - írja közleményében Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője.
Az intézkedés révén - folytatja -Orbán Viktornak így már két második embere is lesz, viszont az olcsóbb és takarékosabb állam terve továbbra is csak egy fideszes hazugság marad. A Jobbik előre érdeklődik, mi a kormány és a miniszterelnök terve Rogán Antal másik két barátjával: mikor nevezik ki Andrew G. Vajnát kaszinó- és médiafelvásárlásért felelős miniszterré, valamint Habony Árpádot életművész-ügyekért felelős miniszterré? - teszi fel a kérdést a nemzeti párt.
(Kuruc.info)
2. frissítés: Ezt fogja csinálni Rogán "minisztériuma"
A Miniszterelnöki Kabinetiroda nem egy szakminisztérium, hanem a kormányfő munkáját segítő kormányzati szerv, "elsődleges dolga az, amit a miniszterelnök feladatként meghatároz" – nyilatkozta Rogán Antal. Kedden került a parlament elé az a törvénymódosítási javaslat, amelynek szerint önálló minisztériumként alakulhat meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Az általános politikai koordinációt ellátó tárca vezetője a frakcióvezetői posztról leköszönő Rogán Antal lesz a hírek szerint.
Rogán már a kormánypártok múlt heti velencei frakcióülése előtt bejelentette, hogy október 1-jétől a kormányfő politikai kabinetfőnöke lesz.
Kedden pedig az MTI-nek arról beszélt, hogy a rendszerváltás óta minden kormányfőnek volt miniszterelnöki kabinetje és kabinetfőnöke. A mostani kormányzati modellben a Miniszterelnökség egy sok feladattal rendelkező, önálló tárcává vált, és Orbán Viktor kormányfő úgy döntött, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint általános politikai koordinációt ellátó szervezet szintén önálló minisztériumként működjön.
A kabinetirodához tartozik majd a miniszterelnök személyes munkaszervezete, fő feladata a kormányfő munkájának segítése lesz. "Ha lesznek is a kabinetirodának konkrét feladatai, minden munkatársnak az lesz az elsődleges dolga, hogy a miniszterelnök munkáját segítse" – magyarázta Rogán.
Azt, hogy ezen kívül milyen önálló egységek milyen önálló feladatokat látnak majd el a kabinetirodán belül, a kormány statútumrendeletében határozzák meg később. Rogán jelezte, hogy a kormányzati munka politikai koordinációjához szerinte hozzátartozik a kommunikáció koordinációja is.
Az Országgyűlés az érintett törvényjavaslat elfogadásával dönt a szervezet felállításáról, leghamarabb a jövő héten. Ezzel Rogán formális kinevezése is megtörténik majd. A kabinetiroda szervezeti felépítésével kapcsolatos elképzeléseit csak kinevezése után ismerteti – mondta kedden.
(MTI)