Kedden Vona Gábor a parlamentben Orbán Viktornak feltett azonnali kérdésében azt javasolta, állítsanak fel két vizsgálóbizottságot: egyiket a Jobbik orosz kapcsolatainak, támogatásának, a másikat az Orbán környezetében lévő emberek meggazdagodásának kivizsgálására - emlékeztet az Alfahír.
A Jobbik elnöke mai sajtótájékoztatóján elmondta: már egy héttel korábban is szerette volna megtenni javaslatát a miniszterelnöknek, ő azonban akkor a függöny mögé bújt.
Vona szerint nagyon tisztességes, férfias javaslatot tett Orbánnak, aki viszont sunyi, gyáva és miniszterelnökhöz méltatlan választ adott a felvetésre. A politikus emlékeztetett: nemrégiben az Országgyűlésben jobbikos kezdeményezésre vitanapot tartottak a korrupcióról. Bár nagyon sokat vártak tőle, és remélték, hogy a Fidesz igyekszik tisztázni magát a különféle ügyekben, ám ehelyett támadásaival abba a sárba próbálta belerángatni a Jobbikot is, melyben ő fetreng, hiszen minden felvetésre Kovács Béla ügyének mantrázása volt a reakciójuk.
Zoom
Büszkék lehetünk: megfutamodásban világelső Magyarország miniszterelnöke
Vona szerint a korrupció olyan súlyos probléma, amit nem iszapbirkózással kéne megoldani, hanem tisztességes módon, ezért javasolta a két vizsgálóbizottság felállítását. Hozzátette: nem tud olyan esetről az elmúlt 25 évből, hogy egy politikai párt egy ellenük folyamatosan használt ügyben önmaga kéri a vizsgálóbizottság felállítását, a Jobbik ezt most mégis megtette. A jobbikos javaslat szerint felállhatott volna a parlamentben egy fideszes vezetésű vizsgálóbizottság, mely kivizsgálhatná a Jobbik esetleges orosz támogatásainak, forrásainak ügyét. Mivel ez érdekli a közvéleményt, a Fidesz pedig minden közleményében erre hivatkozik a Jobbikkal kapcsolatban, akkor ideje tisztába tenni az ügyet - vélekedett a Jobbik elnöke, aki hozzátette: az ő lelkiismeretük tiszta, állnak a kérdések és a vizsgálat elébe.
Ezzel párhuzamosan ugyanakkor kezdeményezték egy másik vizsgálóbizottság felállítását is, mely Orbán közvetlen környezetének meggazdagodását vizsgálná ki, a feltételrendszer szerint ezt a bizottságot a Jobbik vezette volna.
A miniszterelnök válaszában arra hivatkozott, hogy Magyarország 10 leggazdagabb embere között egy fideszes sincs, mire Vona elmondta: a szóban forgó, Orbán környezetében lévő személyek valóban nincsenek az első tízben, de gőzerővel haladnak ebbe az irányba, és mint tudjuk, nem az első tízbe a legnehezebb bekerülni, hanem az ismeretlenségből, például a gázszerelői szakmából az első százba. Vona szerint Orbánnak ezzel kapcsolatban van megmagyarázni valója, mégpedig az, hogy az érintett személyek saját tehetségüknek köszönhetően gazdagodtak meg, vagy más módon.
A Jobbik elnöke sajtótájékoztatóján elárulta: számított rá, hogy a miniszterelnök nem örül majd a javaslatnak, ahogy arra is, hogy valamilyen kibúvóval elutasítja majd, azt azonban, amit Orbán mondott, még ő sem várta. A kormányfő ugyanis fenyegetőzni kezdett, azt állította, hogy a Jobbik tele van bűnözőkkel és egy bűnözők által támogatott, kitartott párt.
Vona elmondta: ezek olyan súlyos vádak, amivel a miniszterelnök nem őt, vagy a jobbikos képviselőket, hanem a teljes jobbikos közösséget sértette meg, hiszen úgy állította be őket, mintha egy bűnözői közösség politikai kivetülése lennének. A Jobbik ezért bocsánatkérést vár a miniszterelnöktől, hiszen több mint egymillió ember megsértése méltatlan egy kormányfőhöz.
A Jobbik emellett bejelentéssel fordul Polt Péter legfőbb ügyészhez, mert úgy vélik, ha egy miniszterelnök ilyen kijelentést tesz, akkor annak jogi következményekkel kell járnia. "Ha a miniszterelnök úr A-t mond, akkor mondjon B-t is" - jelentette ki Vona, aki azt kéri a legfőbb ügyésztől, hogy vizsgálja meg, bűncselekményt követ-e el Orbán Viktor abban az esetben, ha kijelenti, hogy bűnözőket vél a Jobbikban felfedezni, mégsem tesz az ügyben feljelentést. Vona kijelentette: azt várja Orbán Viktortól, hogy ha ilyen bátor a parlamentben, akkor legyen az a bíróságon is, és ha már a vizsgálóbizottságok felállítását nem fogadta el, legalább ebben az ügyben legyen férfi.
A Fidesz jobb híján a régi mantrájára erősít rá
A Fidesz szerint Vona Gábor korrupttá tette, és Európa legsúlyosabb korrupciós botrányába navigálta a Jobbikot.
Ezt a nagyobbik kormánypárt közölte a Jobbik elnökének csütörtöki sajtótájékoztatójára reagálva. Az ellenzéki politikus azt mondta: bejelentéssel fordul Polt Péter legfőbb ügyészhez amiatt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden a parlamentben azt mondta neki címezve: a Jobbik tele van bűnözőkkel, egy kitartott párt.
A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy reagált: ha Vona Gábor már az ügyészségen jár, tegyen végre vallomást arról mit tud Kovács Béláról, milyen idegen hatalmakat szolgál a Jobbik, és mennyi pénzért adta el a lelkét.
Immár nyolc hónapja, hogy Vona Gábor és Kovács Béla folyamatosan menekülnek a felelősség és a kérdések elől. Pedig nemcsak a nyomozó hatóságok, hanem a magyar emberek - a Jobbik szavazói különösen - szeretnék tudni, hogy valójában milyen érdekeket szolgál a Jobbik és mennyi pénzért teszi azt - írták. A jelek szerint az ország kifosztásának fáradalmai közepette csak azt nem vették észre narancsék, hogy a Jobbik maga ellen is vizsgálóbizottságot kért.
(Alfahír - MTI nyomán)
Kapcsolódó: