A tavaly nyári röszkei zavargások kapcsán terrorvádak miatt elítélt betolakodó mellett, a bíróság ítélete ellen tüntettek a hazátlanok a budapesti Blaha Lujza téren. A beszédek végeztével a résztvevők elindultak a Madách tér felé, miközben azt skandálták, "Szabadságot Ahmednek!". A vonulók sípoltak, zajongtak menet közben.
A Blaha Lujza téren nagyjából 200 felforgató gyűlt össze, sok köztük a külföldi aktivista, az angol nyelvű transzparens is, a beszédeket angolul is elmondták. Az egyik nagy, magyar feliraton az állt, "megrendelt perek = megrendült rend".
Zoom
Hazátlanok és felforgatók tüntettek egy terroristáért
A szerdán 10 év fegyházbüntetésre ítélt Ahmed H.-nak szabadságot követelő tüntetést "civilek" hirdették meg, részben a MigSzol Csoport, részben a Free the Röszke 11 kampány mögött álló aktivisták. A demonstrálók a Blaha Lujza térről a Madách térre sétáltak át. A szervezők azt kérték mindenkitől, hozzon magával transzparenst vagy hangszert, csapjanak zajt.
A megmozduláson a MigSzol aktivistája arra kérte az embereket, képzeljék magukat Ahmed helyébe. A csoport szerint ez a per példastatuálás volt, ami a "félelemkeltést" szolgálja, és így az állami propagandagépezet része.
Zoom
Ne reménykedjetek, lányok! Benneteket még kerítés nélkül se...
Az Amnesty International nemzetközi felforgató szervezet munkatársa, Demeter Áron bár nem tudott elmenni a tüntetésre, üzenetet küldött, amit a szervezők felolvastak. Ebben azt ígérte hogy az Amnesty International minden tőle telhetőt megtesz, hogy támogassa Ahmed ügyét. Szerintük az ítéletet másodfokon meg kell semmisíteni.
Felszólalt Schilling Árpád rendező, a Krétakör alapítója is, aki beszédében azt mondta, "ha Ahmed terrorista, akkor én is terrorista vagyok" (ez nem áll távol a valóságtól - a szerk.). Ő az igazságszolgáltatásban dolgozók felelősségéről beszélt, és "felszólította" az ország bíróit és ügyészeit, hogy ne asszisztáljanak ehhez.
Az, hogy lesz tüntetés, már szerda délutánra eldőlt, akkor szégyenszemre egy molinót is kilógattak a Nyugati felüljáróra "Freedom for Ahmed H." felirattal.
Zoom
A szír állampolgárságú, 40 éves férfit terrorcselekmény bűntettében és - tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett - a határzár tiltott átlépésében mondta ki bűnösnek első fokon a Szegedi Törvényszék a tavaly szeptember 16-án Röszkénél történtek miatt.
Az ítélethirdetésen "jogvédők" és külföldi újságírók is voltak, a 10 éves fegyházbüntetésről szóló hír bejárta a nemzetközi sajtót is. Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatóhelyettese, aki kollégáival maga is részt vett a tárgyaláson, azt mondta: „A döntés a terrorcselekmény tényállásának téves alkalmazásáról árulkodik, és két rendkívül zavaró trendről is tanúskodik: egyrészt a terrorizmus elleni tényállás téves alkalmazásáról, másrészt a Magyarország által a menekültek és migránsok irányában tanúsított szörnyű magatartásról.”
Tiltakozzunk együtt a terrorcselekmény büntetőjogi kategóriájának politikai célú felhasználása ellen, amely csak a félelem- és gyűlöletkeltést szolgálja! - írták a szervezők a szombati tüntetés Facebook-oldalán, de ez ne tévesszen meg senkit, nem Budaházyék melletti kiállásnak szánták...
(Zsindex nyomán)