Miközben számon tartani is nehéz, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) miként tapsolt el szabálytalanul 1,6 milliárd forintot a "felzárkóztatásra" szánt állami pénzekből, a Magyar Nemzet megtudta: további félmilliárd forint adósságot görget maga előtt a szervezet. Ez pedig azt jelenti, hogy a nemzetiségi önkormányzat tartozása mára meghaladja a 2,1 milliárd forintot, noha a kasszája üres.
Zoom
A lap birtokába jutott dokumentumok szerint a cigány bűnszervezet eddig nyilvánosságra került adóssága mellett összesen 527 millió forintot kell törlesztenie minisztériumoknak, különböző cégeknek és ügyvédi irodáknak. 115 millió forintot kell visszafizetni például a "nemzetiségi tanulók nevelésének és oktatásának segítése" érdekében igénybe vett európai uniós források után. A szervezet 113 millió forinttal adósa a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, de tartozik az Igazságügyi Minisztériumnak és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak is.
Továbbá 23 millió forint hátralékot halmozott fel ügyvédi irodákkal szemben, és csaknem 6 millió forintot nem fizettek ki egy őrző-védő cégnek.
Ráadásul a félmilliárd forintot meghaladó adósság nagyjából fele Farkas Flórián miniszterelnöki biztoshoz – az ORÖ korábbi elnökéhez – köthető. A tartozások közt pedig akad olyan is, ami a 2011-es évre vonatkozik, vagyis éppen arra az évre, amikor Farkast a kisebbségi szervezet elnökévé választották. Ezzel együtt már milliárdos tétel köthető Orbán Viktor kormányfő kinevezettjéhez, ugyanis a miniszterelnöki bizalmas írta alá – még ORÖ-elnökként – a botrányos Híd a munka világába program szerződéseinek többségét. Az uniós "felzárkóztatási" program után az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1,6 milliárd forintot követel vissza az önkormányzattól. Nem mellékes, hogy az ügyben az adóhivatal és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is nyomoz. Azonban az adósság megtérülése aligha várható, hiszen a szervezet az éves költségvetésének négyszeresével tartozik már.
Folytatják, ahol abbahagyták
Ugyanakkor hiába van csillagászati összegű tartozása a szervezetnek, a költekezésnek idén sem szabtak gátat. Balogh János jelenlegi ORÖ-elnök számára például egy hétmillió forintos Audi A4-est szereztek be a közgyűlés felhatalmazása nélkül. Ráadásul az autó beszerzésének körülményeiről nem mondott igazat az elnök. Bár azt állította, hogy a korábbi hivatali jármű rossz műszaki állapota miatt volt indokolt, kiderült, a járműnek nem volt komolyabb hibája, és végül több mint 2,5 millió forintért meg is vásárolta a Porsche Buda. De az autóbeszerzés előtt néhány hónappal a szervezet hivatalvezetője is arról beszélt, hogy az ORÖ gazdálkodása mellett képtelenség működtetni a szervezetet, amelynek kasszájában nincs egy fillér sem.
Bár Balogh Jánost februárban választották meg az önkormányzat elnökének, nem kizárt, hogy már karácsony előtt megbukhat. Úgy tűnik ugyanis, hogy több cigány politikusnál is betelt a pohár. Hétfőn tizenkét képviselő kezdeményezte, hogy december 18-ára rendkívüli közgyűlést hívjon össze a szervezet. A napirendi pontok közt szerepel fegyelmi eljárás indítása Balogh János elnök ellen, valamint tisztségének megszüntetése az illetékes bíróságnál. De a hivatalvezető kinevezésének azonnali visszavonása is ott van a közgyűlés napirendjén.
A cigány szervezet ellen egyébként az elmúlt évben záporoztak a feljelentések, több ügyben pedig eljárás is indult. Az adóhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt folytat nyomozást a szervezetnél, közokirat-hamisítás gyanúja miatt pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság indított nyomozást.
(MNO nyomán)