Az idő enyhülésével rövidesen hozzáfoghatnak a második védvonal kiépítéséhez a déli határon – egyebek között ez hangzott el kedden Kelebiánál, a honvédség nemrég átadott új határvédelmi bázisán. Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök azt mondta, ezzel az új védvonallal jelentősen javulhat a reakcióidő, ha ugyanis az illegális határátlépők az első kerítést átvágják, a katonák és a rendőrök is odaérnek, mire a migránsok második kerítéshez érkeznének.
Zoom
Ez az újabb vonal – amelyből egyelőre egy tíz kilométeres próbaszakasz készült el – hasonló lesz a már meglévő kerítéshez, de hatékonyabb nála. A felderítést, a megfigyelést, az érzékelést és a riasztást is gyorsan el tudják végezni – tudatta a vezérkari főnök.
Zoom
A kelebiai bázis
Benkő Tibor hozzátette, a hatékonyság persze függ a nyomástól is, viszont ha elkészül a második határzár, akkor akár 30-50 százalékkal kevesebb katonával is jól el lehet majd látni a védelmet.
Zoom
91 konténerben szállásolták el a katonákat
A 150 katonát befogadni képes kelebiai bázison egyelőre 130-an vannak, a közelben még három másik tábor épül rövidesen, Bácsalmásnál, Madarasnál és Hercegszántónál. Ezeket várhatóan még az első negyedévben használatba is veszik. Az egyenruhásokat összesen 91 konténerben szállásolták el, vannak külön étkezésre szolgáló helyiségek, lakókonténerek, és sportolási lehetőséget is biztosítanak a katonáknak.
Zoom
Az ebédlő
Benkő Tibor a tájékoztatón arra a felvetésre, hogy meddig lesz még szükség a katonák munkájára a határon, azt mondta: addig, amíg nem szűnik meg Magyarország felé a migrációs nyomás, hiszen „kik mások, ha nem a katonák gondoskodnának Magyarország védelméről”?
Zoom
A közeli Ásotthalomnál láncba állva fésülik át az erdőt, hogy megtalálják az illegális határátlépőket
Még a bázison tartott tájékoztató előtt mintegy 40-50 rendőr láncba állva fésülte át az erdőt a közeli Ásotthalomnál, a határ mentén. Hajnalban tizenegy illegális határátlépő vágta át a kerítést, és érkezett Magyarországa. Közölük nyolcat rövid időn belül elfogtak, a másik három ember keresésére pedig külön akciót szerveztek. A kutatásnak az az oka, hogy tavaly nyár óta a határtól számított nyolc kilométeren belül elfogott migránsokat visszavihetik a kerítés szerbiai oldalára. Akiket viszont nem sikerül ebben a sávban elkapni, azokat befogadóállomásra kell vinni.
(MNO nyomán, képek: Beliczay László / Magyar Nemzet)