A magyar kormány drogpolitikájának gyökeres megváltoztatását célzó törvényjavaslattal állt elő Fodor Gábor független parlamenti képviselő, a Magyar Liberális Párt elnöke.
Fodor 21 éves kortól legalizálná a marihuána "rekreációs célú" használatát, "egészségügyileg indokolt" esetben pedig ennél már ennél fiatalabb kortól engedélyezné a thc-fogyasztást – a legalizálást pedig kiterjesztené a kannabiszszármazékok sorára, így a hasisra, különböző olajokra is.
A politikus szerint azért kellene törölni a marihuánát az illegális drogok köréből, mert a büntetőjogi elrettentésen alapuló drogpolitika nem lehet sem hatékony, sem pedig igazságos, mivel sokkal nagyobb ártalmat okoz, mint a drogfogyasztás maga, amelyet egyébként sem képes megszüntetni vagy megelőzni – idézi a javaslatot felfedező 444.
Fodor Gábor a részletekre is gondolt: a forgalmazás folyamatát tervei szerint a kormány dolgozná ki, szabályozva a forgalomba hozható marihuána maximális hatóanyag-tartalmát is – „gondoskodva arról, hogy a kannabisz kereskedelmi forgalmából származó adóbevételek legalább 50 százalékából drogpolitikai és ártalomcsökkentő programok költségeit finanszírozza a központi költségvetés, továbbá 25 százalékát e törvény által elért eredmények vizsgálatára és hatástanulmányaira köteles fordítani”.
A liberális párt elnökének javaslata nem példa nélküli: az amerikai államok több mint felében engedélyezve van a marihuána használata orvosi célú vagy bármilyen fogyasztásra, a fogyasztók több mint 6,7 milliárd dollárt költöttek erre csak tavaly.
Kérdés azonban, hogy mennyire időszerű a javaslat a jelen Magyarországában, abban a kiélezett társadalmi-politikai helyzetben, amikor a kormány Soros-ügynököknek tartja a drogliberelizációt is sürgető civil "jogvédő" szervezeteket (amiben nem is tévednek nagyot - a szerk.). A Büntető törvénykönyv szerint mindenesetre már egy marihuánás cigi elszívásáért is két év szabadságvesztés járhat, hacsak az elkövető nem választ valamilyen leszoktató-elterelő programot.
(MNO nyomán)