Újabb repülőtéri dolgozót vett őrizetbe a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) a poggyászkifosztásokkal összefüggésben: ezúttal nem egy rakodó beosztású, hanem egy eszközkezelő munkakörben tevékenykedő személyre vetült gyanú, aki a Celebi földi kiszolgáló társaság alkalmazásában áll – írja a Magyar Nemzet.
A Celebi a lap megkeresésére közölte, hogy „információik szerint” a rendőrség kedden kihallgatta egyik eszközkezelőjüket, aki később szabadon távozhatott. Az eszközkezelők elsődleges feladata, hogy a repülőgépek kiszolgálására szolgáló járműveket – az utaslépcsőt vagy a hidat, illetve a poggyászok mozgatására szolgáló kocsikat – kezeljék, de sok esetben részt vesznek a táskák rakodásában is.
A Celebi az újabb rendőrségi intézkedéstől függetlenül kiadott tegnap egy hosszabb közleményt is, ami szerint szorosabb együttműködést sürgetnek a repülőtéren szolgáló más társaságokkal a poggyászkezelés biztonságának javítása érdekében. A Celebi február 10-től tovább bővítette a kézi rakodású járatok biztonsági felügyeletét, hordozható kamerával rögzíti a rakodást a gépek rakterében, és rendszeresen, szúrópróba-szerűen ellenőrzi a munkavállalók által használt öltözőszekrényeket. A társaság haladéktalanul megszünteti annak a munkavállalónak a munkaviszonyát, aki a poggyászok kezelésével kapcsolatos bármilyen bűncselekményben érintett.
A lap repülőtéri forrásai szerint ugyanakkor már nem csak kétkezi munkások, hanem legalább egy középvezetői szintű beosztott is felkeltette a rendőrség érdeklődését. Meg nem erősített információik szerint egy terhelés- és súlypontszámító tisztről van szó. A repülőtéri szakzsargonban rampásként vagy forgalmistaként emlegetett dolgozó felelős a súlypontszámítások mellett a repülőgép kiszolgálásának koordinálásáért és irányításáért. Magyarán a rampás elvileg semmilyen kapcsolatba nem kerülhet a csomagokkal, így akkor részint a korábban eljárás alá vont munkások vallomásai alapján juthat magasabb szintre a csomagkifosztási botrány.
A lap több levelet is kapott a repülőgépek takarítását végzőktől. Mint állították, a poggyászkifosztásokban a rakodók vesznek részt, a fedélzeten felejtett értéktárgyakat pedig a takarítók leadják. Sérelmezték továbbá, hogy a reptéri botrány a tisztességes dolgozókra is rossz fényt vet. Kaptak ugyanakkor olyan olvasói leveleket is, amelyek arról szóltak, hogy az ülés zsebébe csúsztatott telefon, táblagép percekkel a gép elhagyása után már nem került elő.
(MNO nyomán)