A parlamenti képviselők hétfői ülésükön úgy döntöttek, felfüggesztik Simonka mentelmi jogát. A szavazás szerint 163 igen szavazattal, egyhangúlag, ellenszavazat nélkül döntöttek így.
Simonka György nem szólalt fel, amikor Kövér erről megkérdezte. A parlamenti döntés azt jelenti, Simonka György gyanúsított lesz.
Az eddig beszerzett adatok alapján a Simonka György rendelkezései szerint lebonyolított beruházások kapcsán okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.
Az ügyészség korábbi közleménye szerint Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45%-át – szolgáltassák vissza neki készpénzben.
Az ügyben felmerült megalapozott gyanú lényege szerint Simonka György a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatásokat jogellenesen akarta megszerezni.
A termelői szervezetek ugyanis az elismerési tervben szereplő beruházásokhoz, eszközbeszerzésekhez az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint az uniós támogatáson túlmenően a tagállami költségvetésből is támogatásban részesülhettek. Mivel Simonka György tisztában volt azzal, hogy jelentős összegű pályázati források nyílnak meg, ezért 2009 év végén elhatározta, hogy mások segítségével, azok cégeinek a felhasználásával egy olyan személyi kört épít fel, melynek az volt a célja, hogy a beruházások megvalósítása során, a döntéshozókat megtévesztve, egymással összehangoltan, európai uniós, illetve a hazai költségvetésből származó, vissza nem térítendő támogatás igénybevételével jogtalan vagyoni haszonhoz jussanak.
A mentelmi bizottság is Simonka mentelmi jogának felfüggesztését javasolta. Hargitai János (KDNP, a bizottság elnöke) úgy fogalmazott, ha közvádas eljárásról van szó, akkor a mentelmi bizottság mindig így szokott dönteni, illetve a parlament sem szokott akadályt gördíteni a vizsgálat lefolytatása elé. „Ezt nem politikai, hanem jogi ügynek tekintjük” – tette hozzá.
(HVG)