„Nonszensz, de a jog eszközt ad a bántalmazók kezébe” – így reagált Orosz Bernadett az Indexnek arra, hogy beperelte őt a volt barátja, az a nyugalmazott katona, aki a tavaly novemberben felismerhetetlenségig verte.
Zoom
Orosz Bernadett, amikor nincs szétverve az arca (fotó: Huszti István / Index)
Orosz ezen kívül azt is elmondta, hogy amikor tavaly a Facebookon beszámolt a bántalmazásról, nemcsak a volt barátját említette meg név szerint, hanem a férfi másik barátnőjét is. Figyelmeztetni akarta ugyanis a másik nőt is arra, hogy mennyire veszélyesnek tartja a férfit. A volt katonai alezredes másik barátnője már akkor megkereste Oroszt, amiért a bejegyzésben szerepelt a neve, és pénzt követelt tőle, a követelés viszont egy üzenetnél nem jutott tovább. Orosz azt gyanítja, volt barátja most azért perelte, mert a másik nő ügyéből tavaly végül semmi nem lett.
A férfi azért követel kártérítést, mert szerinte sérültek a személyiségi jogai akkor, amikor Orosz Bernadett a verést követő decemberi segélykérő-bejegyzésében megnevezte őt.
"Ezt ahhoz tartom hasonlatosnak, amikor százmilliós kártérítést és egymilliárd forintos bírság kiszabását kérte a tiszavasvári tanár megölésének egyik olaszliszkai gyanúsítottja, amiért a hatóságok és a média a lincselés szót használta az esetre" – mondta a nő ügyvédje.
Orosz azután, hogy súlyosan megverték, maga is kért pénzt. A nő az erőszakos bűncselekmények áldozatainak járó állami kárenyhítést igényelte, amelyre akkor jogosult valaki, ha „a testi épsége, testi és lelki egészsége súlyosan károsodott" egy bűncselekmény miatt. A kárenyhítés maximális összege az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg több mint 2 millió forint.
Orosz Bernadettnek mindössze 789 ezer forint jár a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal februári, első fokú határozata szerint.
Orosz azonban magasabb kárenyhítésre, 840 ezer forintra tartott igényt. Telefonon arról tájékoztatták őt, hogy nem születhetett több pénztől határozat az ügyében, mert „nem állt a döntéshozó rendelkezésére sem a bántalmazásról készült fénykép, sem az orvosi dokumentáció”.
Nem áll rendelkezésükre:
Mivel Oroszt a kérelme beadásakor arról tájékoztatták, hogy a később hiányolt dokumentáció a hatósági eljárásban már csatolva van, ezért a határozatot abban a reményben megfellebbezte, hogy végül mind a 840 ezer forintot megkaphatja kárenyhítésként.
A nő korábban elmondta: sokkolni akart, hogy valaki végre figyeljen és segítsen, ezért tette ki tavaly novemberben a Facebookra azokat a fotókat, amiket az összevert arcáról készített. A képeken gyakorlatilag felismerhetetlen: a haja a rászáradt vértől csomókban áll, az ütésektől felduzzadt arca kék-zöld folt. A látvány annyira borzalmas volt, hogy az ügyében eljáró nyomozó is úgy fogalmazott:
ilyen brutális támadást nő ellen náluk még nem követtek el.
Korábban írtuk: