Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni vakcina - hangzott el az M1 aktuális csatorna szombat reggeli Híradójában.
Az első oltóanyag-szállítmány szombaton reggel 6 órakor lépte át a hegyeshalmi gúnyhatárt. Onnan rendőrségi felvezetéssel viszik tovább.
Zoom
A koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát szállító kisteherautó a hegyeshalmi határátkelőhelyen 2020. december 26-án (kép: MTI/Krizsán Csaba)
Zoom
A belgiumi Puursban gyártott, Európában elsőként engedélyeztetett oltóanyagot rendőri biztosítással továbbítják a hazai oltópontokra (kép: MTI/Krizsán Csaba)
A Pfizer-BioNTech vakcinából elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába szállítanak.
A Koronavírus Sajtóközpont csütörtökön az MTI-vel azt közölte: az Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek - 21 napos eltéréssel - két oltást kell beadni.
Zoom
Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé (kép: MTI/Krizsán Csaba)

Zoom
A vakcinát szállító, lengyel rendszámos kisteherautó az M1-es autópályán (kép: MTI/Krizsán Csaba)
Hozzátették: az első vakcinaszállítmányt a következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása.
2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása - közölte a sajtóközpont.
Frissítés: Meghalt 118 beteg, 1198-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 118, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1198 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.
A kormányzati portálon azt írták: 315 362-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 8951-re emelkedett, a gyógyultak száma 126 482.
Zoom
A Pfizer-BioNTech-vakcinát szállító kisteherautó megérkezik a Dél-pesti Centrumkórházba (kép: MTI/Koszticsák Szilárd)
Zoom
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Dél-pesti Centrumkórházban (kép: MTI/Koszticsák Szilárd)
Az aktív fertőzöttek száma 179 929. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 20 százaléka budapesti.
Kórházban 6003 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 468-an vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 24 878-an vannak, a mintavételek száma 2 607 298-ra emelkedett.
2. frissítés: Már szombaton elkezdődik az egészségügyi dolgozók oltása
Az M1 aktuális csatorna információi szerint már december 26-án elkezdődik az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása a Dél-pesti Centrumkórházban, majd délután a Semmelweis Egyetem Klinikáján.
Az egészségügyi dolgozók körében óriási az érdeklődés a vakcina iránt - hangzott el a csatornán szombaton.
Zoom
(Kép: MTI/Koszticsák Szilárd)
Mint mondták: szombaton háromnegyed 9-kor megérkezett a Dél-pesti Centrumkórházba az első vakcinaszállítmány, amelyet rendőri felvezetéssel, hűtő-teherautóval hoztak. A mínusz 80 Celsius-fokon tárolt oltóanyag sértetlenségét katonák ellenőrizték mielőtt bevitték az intézménybe, majd azonnal egy szintén mínusz 80 fokos hűtőbe rakták - ismertették.
Zoom
(Kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Zoom
(Kép: MTI/Koszticsák Szilárd)
Hozzátették: vasárnap mind az öt oltóponton - a Dél-Pesti Centrumkórházban, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetem Klinikáján, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházában - elkezdik oltani az egészségügyi dolgozókat.
3. frissítés: Dél-pesti Centrumkórház-főigazgató: az oltás biztonságos
Az oltás biztonságos, már nagy számban oltottak azzal a világon, és alig volt szövődmény - jelentette ki szombaton a közmédiának a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója.
Vályi-Nagy István örömét fejezte ki, hogy a 125 éves, eredetileg is fertőzőkórháznak épült Szent László-kórházban - amely a koronavírus-járványban "elsővonalas" intézmény volt, ahol a fertőzötteket ellátták - kezdték meg az oltások beadását Magyarországon.
Zoom
Szlávik János infektológus főorvos az oltóanyaggal (kép: MTI/Koszticsák Szilárd)
Úgy látja, a kollégái részéről is erősödik a bizalom az oltás iránt.
A Dél-Pesti Centrumkórházba szombaton megérkezett oltóanyagok felét az ismétlőoltásig elteszik egy mínusz 80 Celsius-fokos hűtőbe. Az oltás előtt ki kell tölteni az információs lapokat, beleegyezési nyilatkozatokat. Az oltás után pedig 15-30 perces megfigyelés következik.
A főigazgató elmondta: első körben a Dél-Pesti Centrumkórház és a környező kórházak intenzív osztályain dolgozókat, majd a sürgősségin dolgozókat oltják, utána az általános osztályok dolgozóival folytatódik az oltás.
Vályi-Nagy István leszögezte: az oltás veszélytelen; és beadását követően 95 százalékban kialakul a védettség. Ezért arra buzdít mindenkit - kollégáit és a lakosságot is -, hogy oltassák be magukat.
Már elindultak a szállítmányok
A katasztrófavédelem szállítja a koronavírus elleni vakcinát a Dél-Pesti Centrumkórházból a többi budapesti és vidéki oltópontra.
Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának jelentése szerint a budapesti és a vidéki szállítmányok szombat délelőtt már elindultak a Dél-Pesti Centrumkórházból.
Zoom
Magyarországon Kertész Adrienne osztályvezető főorvos kapta meg az első oltást (kép: MTI/Koszticsák Szilárd)
A Pfizer-BioNTech oltóanyagát elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba vitték, ezután az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába szállítják.
4. frissítés: Szlávik: ugyanolyan mellékhatások fordulhatnak elő, mint a korábban megismert oltásoknál
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa beadta az első koronavírus elleni védőoltást Magyarországon szombaton.
A főorvos a közmédiának nyilatkozva azt mondta: a mostaninál nagyobb mennyiségben érkeznek majd vakcinák a következő időszakban, de az első szállítmány kiemelten fontos a koronavírus elleni védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók számára.
Zoom
Szlávik János infektológus főorvos beoltja Várnai Zsuzsanna főorvost a Dél-pesti Centrumkórházban (kép: MTI/Koszticsák Szilárd)
Szlávik János kiemelte: sok eredmény igazolja, hogy az oltás biztonságos. Ugyanolyan mellékhatások fordulhatnak elő, mint a korábban megismert oltásoknál: enyhe bőrpír, az oltás helyén egy kis fájdalom, másnap egy kis hőemelkedés, izomláz.
A Pfizer-típusú vakcina esetében azoknál kell fokozott óvatossággal eljárni, akiknél korábban súlyos allergiás reakció, sokk alakult ki valamilyen étel vagy ital miatt. Szlávik János viszont megjegyezte: az eddig beadott oltásoknál elenyésző számban fordult elő ilyen reakció és az is átmeneti volt.
Az M1 aktuális csatornán az egyik beoltott, Kertész Adrienne, a Dél-pesti Centrumkórház infekciókontroll osztályának osztályvezető főorvosa azt mondta: régóta várta, hogy megkaphassa az oltást, mert ettől függ, hogy tovább tud-e biztonságban, nyugodtan dolgozni.
5. frissítés: Megérkezett Debrecenbe a vakcina-roadshow...
Debrecenbe is megérkeztek a koronavírus elleni vakcinák - hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában szombaton kora délután.
A helyszínen tartózkodó tudósító azt mondta: Debrecenben mintegy 6 ezer egészségügyi dolgozó van, és harmaduk, vagyis kétezer ember döntött úgy, hogy kéri az oltást.
Zoom
Megérkezett az első vakcinaszállítmány Debrecenbe (kép: MTI/Czeglédi Zsolt)
Zoom
A hajdú-bihari megyeszékhelyen vasárnap kezdik az egészségügyi dolgozók oltását - mondta az M1 tudósítója.
6. frissítés: ...és Nyíregyházára is
Nyíregyházára is megérkeztek a koronavírus elleni vakcinák - hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában szombat délután.
A helyszínen lévő tudósító arról számolt be Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház főigazgatójának tájékoztatása alapján, hogy vasárnap reggel 9 órakor kezdik meg az oltást.
Zoom
A vakcinát szállító kisteherautó megérkezik a Jósa András Oktatókórház sebészeti tömbjéhez (kép: MTI/Balázs Attila)
Zoom
(Kép: MTI/Balázs Attila)
Az egészségügyi dolgozók mintegy 35-40 százaléka jelezte, hogy kéri a védőoltást - mondta az M1 tudósítója.
(MTI nyomán)