Mégsem fog össze Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az előválasztás második fordulójában – jelentette be a budapesti főpolgármester a Facebookon. Azt írta: több alkalommal is egyeztetett Márki-Zay Péterrel az összefogásról és arról, hogy "Magyarország újraegyesítésének programjához, a szociális és zöld fordulathoz" keres szövetségeseket.
Zoom
Fotó: Bodnár Patrícia / Index
"Bár én soha nem kértem, Márki-Zay Péter hónapok óta azt hangoztatja, visszalép a javamra az előválasztás második fordulójában. A választás előtti utolsó pillanatban azonban ennek pont az ellenkezőjére jutott" – írta Karácsony Gergely, majd hozzátette: tiszteletben tartja Márki-Zay döntését, és "ennek nyomán külön indulunk a második fordulóban".
"Mindketten elkötelezettek vagyunk az ellenzéki egység megőrzése és megerősítése mellett" – zárta a bejegyzését a főpolgármester.
Zoom
Frissítés:  "úgy váltunk el, hogy aludjunk rá még egyet"
Márki-Zay Péter a Telexnek arról beszélt, egyértelműen a közvélemény-kutatások eredményei alapján döntött úgy, hogy nem lép vissza Karácsony javára. De befolyásolta a döntését az is, hogy a közösségi médiában, a követőszámok alakulásában és a vasárnapi rendezvényeken is azt látta, hogy neki van nagyobb támogatottsága.
"Próbáltam meggyőzni Karácsony Gergelyt, hogy Orbán Viktor leváltására akkor van nagyobb esély, ha ő lép vissza, nem én" – mondta. Szerinte a közvélemény-kutatások egyértelműen azt mutatták meg, hogy ha ő beállna Karácsony mögé, akkor a főpolgármester nem nyerne Dobrev ellen az előválasztáson. "A Medián és a Závecz felmérései, illetve a saját nagy mintás kutatásunk is azt bizonyítja, hogy nemcsak Orbán Viktor leváltására, hanem az előválasztás megnyerésére is akkor van nagyobb esély, ha nem én lépek vissza, hanem ő. Sőt, ha én lépnék vissza Karácsony javára, akkor nem tudnánk legyőzni Dobrev Klárát."
Megkérdezték, Karácsony hogyan reagált ezekre az érvekre.
Azt mondta, hogy ő, mint korábbi közvélemény-kutató, nem hisz a közvélemény-kutatásokban.
"Azt mondta, hogy ezek kicsi minták, nem nagy a megbízhatóságuk. Nem lehet közvélemény-kutatások alapján döntést hozni. (…) És a baloldali szavazóbázis elvesztésétől is fél. Nem is biztos, hogy ő maga, mint inkább az őt támogató pártok, legfőképpen az MSZP" – mondta Márki-Zay. A hódmezővásárhelyi polgármester közvélemény-kutatásokra alapozott információi szerint Karácsony visszalépése esetén a főpolgármester szavazóinak 35 százaléka szavazna Dobrevre, viszont Karácsony a megbeszélésen arról beszélt, hogy ennél sokkal több lehet az ilyen szavazóinak aránya.
A felmérések eredményei mellett Márki-Zay próbált azzal is érveli, hogy szerinte ő tudna több új szavazót megszólítani a jövő évi választáson, olyan embereket, akik eddig nem az ellenzékre szavaztak. Naponta több száz üzenetet kapott, hogy ne lépjen vissza, de persze voltak olyan befolyásos ismerősei is, akik azt mondták, inkább lépjen vissza Karácsony javára.
"Ez egy nagyon kellemetlen, nagyon nehéz döntés volt. De teljesen ki van zárva már, hogy visszalépjek" – mondta Márki-Zay.
Szerinte 4-5 százalék lehet most Dobrev előnye, ami egy hét alatt ledolgozható egy jó kampánnyal. A kampányának fő üzenete az lesz, hogy az elmúlt 30 évet kell leváltani, nem csak az elmúlt tíz évet.
Ha Dobrev nyer majd a második fordulóban, akkor biztosan lesznek, akik megharagszanak rá – mondta. "Egy ember életében ritkán adatik meg, hogy egy döntésével ilyen nagy mértékben befolyásolhatja az ország sorsát, és ennek a felelőssége és súlya most rajtam van. Annyit tudok mondani, hogy a legőszintébb szívvel és a legjobb tudásommal igyekeztem ezt a döntést meghozni, és nagyon remélem, hogy nem tévedek."
A találkozó végén baráti viszonyban váltak el, "a legnagyobb elismerésem és szimpátiám továbbra is Karácsony Gergelyé" – tette hozzá. "Őszintén szólva mindketten azt mondtuk a másiknak, hogy aludjunk rá még egyet, de a Facebook-posztját látva ő már nem gondolkodik tovább ezen, és az én döntésem is végleges."
Korábban írtuk: Folytatódik a komédia: Karácsony megállapodást szegve bejelentette, hogy "csak előre hajlandó lépni"
Karácsony Gergely rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be szerdán Budapesten, hogy nem visszalép, hanem előre – így fogalmazta meg, hogy a balliberális előválasztáson nem lép vissza a miniszterelnök-jelöltek sorából Márki-Zay Péter javára. Ezután kifejtette, hogy bármelyikük is lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, jobb jelölt lesz, mint Orbán Viktor. Ha nem ő lesz az, akkor is támogatja a győztest.
Karácsony Gergely szerint az ország újraegyesítéséhez béke és igazság kell, túl kell lépni az Orbán-Gyurcsány vetélkedés korszakán, túl kell lépni a hideg polgárháborún. Egyenlőtlen társadalomban nincs stabil alapja a demokráciának – folytatta Karácsony, hozzátéve, hogy új típusú, szociális demokráciát kell létrehozni. Ebben az ügyben és a mostani családtámogatási rendszer megtartásában is van vitája Márki-Zay Péterrel. A főpolgármester kiáll az elszámoltatás és a határon túli magyarok jogai mellett is, arra viszont nem tud garanciát adni, hogy ne a saját programját képviselje.
Nem visszalépek, hanem előre – szögezte le újra, de nyitott arra, hogy szövetségeket építsenek.
Arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban különböző közvélemény-kutatások határozták meg a híreket, de a politika alapvetően politikai, erkölcsi kérdés, és nem matek. Az, hogy uraljuk a pillanatot, a Fidesz politikája, hogy kutatásokból olvassuk ki, hogy mi a helyes és helytelen, szintén a Fidesz politikája.
Szerinte lehet uralni a pillanatot, de ha az ő lejáratására költött összeget más ellen vetik be, akkor megváltozik a helyzet, a néhány százaléknyi különbségek semmit nem jelentenek.
A miniszterelnök-jelölt leszögezte, tartozik a szavazóinak azzal, hogy hatalomtechnikai játszmák miatt nem áldozom be azt, amiben hiszek.
Márki-Zay: Karácsony Gergely joggal aggódik
Márki-Zay Pétert meglepte Karácsony Gergely bejelentése, mert abban állapodtak meg, hogy ma délután 6 órakor folytatják a tárgyalásokat, és holnap állnak a nyilvánosság elé.
Karácsony Gergely most megpróbál kész helyzetet teremteni, az eddigi tárgyalások menetét megszakítva, érthető módon megpróbál engem kész helyzet elé állítani.
A miniszterelnök-jelölt úgy látja, hogy a politikában szokványos lépésről van szó, viszont Karácsony Gergely került kész helyzet elé, az őt megállító villamos közvélemény-kutatások formájában érkezett. (Még egy vasárnapi kampányrendezvényen fogalmazott úgy a Telexnek nyilatkozva, hogy legfeljebb akkor lépne vissza, ha elüti a villamos.)
Hiteles adatok alapján kijelenthető, hogy Karácsony Gergelynek most minimális esélye sincs arra, hogy megverje a második fordulóban Dobrev Klárát és legyőzze Orbán Viktort jövő tavasszal – véli Márki-Zay Péter.
Márki-Zay Péter délelőtt arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy ne tegyen elhamarkodott bejelentést, és ő továbbra is tartja magát ahhoz, amit legutóbb megbeszéltek, hogy ő ott lesz a ma 18 órára kitűzött tárgyaláson.
Arra kérem önöket, hogy nyugalommal és megértően fogadják Karácsony Gergely bejelentését. Tudom, hogy a politikai játszmáknak része, az, hogy a másikat kész helyzet elé állítjuk. Mi azonban az országot akarjuk megmenteni Orbán Viktortól.
Márki-Zay Péter hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor legyőzését tartja célként a szeme előtt. Ha Karácsony Gergely eltökélt abban, hogy az eddigi megállapodásaink helyett mégis hárman induljunk, a jelen kutatások alapján ennek is bátran elé tudok állni. Ugyanakkor azt is látja, hogy Karácsony Gergellyel szövetségben tudják a legnagyobb eséllyel legyőzni a Dobrev Klárával jelentkező veszélyt, hogy Orbán Viktort nem tudják leváltani.
Záveczéknél mindenképpen a Fidesz nyer
A Závecz Research kutatóintézetet legújabb felmérése szerint az ellenzéki előválasztás második fordulójának fő esélyese Dobrev Klára - függetlenül attól, hogy Karácsony Gergely, vagy Márki-Zay Péter, vagy mindkettőjük ellen kell megmérkőznie. A kutatás szerint a jövő tavaszi választás esélyese a Fidesz.
Dobrevre a DK-sok 67 százaléka biztosan szavazna, a második legtöbben az MSZP támogatói közül (23 százalék) említették biztosra a DK-s jelöltet. A momentumosok közül összesen 16, a jobbikosoknál 20 százalék azok aránya, akik biztosan vagy valószínűleg Dobrevet választanák.
Karácsonyra az MSZP-sek 66 (36 biztosan + 30 valószínűleg), a momentumosok 80 (21+59), a jobbikosok 45 (3+42), a DK-sok 35 (7+28) százaléka szavazna biztosan vagy valószínűleg.
Márki-Zayra az MSZP-sek 44 (20+24), a momentumosok 75 (58+17), a jobbikosok 85 (76+9), illetve a DK-sok 29 (8+21) százaléka szavazna.
Ha Dobrev Klára és Karácsony Gergely maradna versenyben a második fordulóra, akkor a válaszadók 53 százaléka a DK-s jelöltet, 39 százaléka a főpolgármestert támogatná. Ha Márki-Zay indul, akkor 50 százalékon áll Dobrev, 43 százalékon a hódmezővásárhelyi városvezető.
A Závecz arra is kíváncsi volt, már nem csak ellenzékieket kérdezve, hogy kire szavaznának 2022-ben, ha a közös ellenzéki lista élén Dobrev Klára, Márki-Zay Péter vagy Karácsony Gergely állna.
Ha Dobrev vagy Karácsony a csúcsjelölt, mindkét esetben 47 százalék mondta a Fideszt, 39 százalék az ellenzéket. Márki-Zay esetében 45 százalékra csökkent a Fideszt támogatók aránya a válaszadóknál, és 40 százalékra növekedett az ellenzékieké, illetve a bizonytalanok aránya is emelkedett egy százalékkal.
A biztos szavazóknál Dobrev/Karácsony listavezetésével 52 százalékon állna a Fidesz, 43/44 százalékon az ellenzék, Márki-Zay esetében 51 százalékot mutat a fideszesek aránya, 46 százalékot az ellenzékieké.
Ha Karácsony Gergely áll az élen, a momentumosok 64 százaléka szavazna az ellenzéki listára, Dobrev Kláránál csak 54 százalék. A jobbikos bázisból 89 százalékra számíthatna a Karácsony-lista, Dobrevnél ez 61 százalékra csökken. A szocialistáknál nincsenek ekkora eltérések, Dobrevnél 92, Karácsonynál 87 százalékot jelez a felmérés köztük. Ha Márki-Zay Péter a listavezető, a momentumosok 72, a jobbikosok 91, a DK-sok 89, az MSZP-sek 86 százaléka szavazna az ellenzékre.
Dobrev: nem foglalkoztat, hogy lesz-e visszalépés
A harmadik jelölt a Facebookon reagált a fejleményekre:
Nekem az előválasztás nem százalékokról, esélylatolgatásról és taktikázásról szól, hanem arról a történelmi küldetésről, hogy jövő tavasszal legyőzzük Orbán Viktort és rendszerét. Engem csak ez érdekel. Az sem foglalkoztat, hogy lesz-e visszalépés vagy sem. A DK jelöltje hangsúlyozta, hogy a már kiesett és a még versenyben lévő miniszterelnök-jelöltekre is kollégaként, szövetségesként tekint, mert biztos benne, hogy mindenkire szükség lesz a kampányban és a kormányváltás után is.
(Index nyomán)