A Németországban ingázó munkavállaló, Rusvai László, a MÖM jászsági szervezetének a tagja, vasárnap este Bécs belvárosában vett fel két utast.
Mint a MÖM hírszolgálatának elmondta, az ingázóknál ez bevett szokás, hogy Magyarországról vagy Ausztriából a szomszédos Németországba visz utasokat munkavállalás céljából. Tegnap este sem történt ez másképpen, és egy telefonos egyeztetést követően vette fel Bécs közelében a két utast. Az alkalmi útitársai viszont azonnal gyanússá váltak neki, hiszen nem tudtak németül, és semmilyen kommunikációs próbálkozásra sem reagáltak, csak lapítottak az ülésen. László a felismerést követően azonnal üzeneteket küldött ki az ismeretségi körében. Elsőként a lánya vette észre a leadott SOS-t, majd villámgyorsan kapcsolatba lépett a német, illetve osztrák rendőrség diszpécserével.
A telefonbeszélgetést minden a környéken szolgálatban lévő rendőr rádión vette. László pedig WhatsAppon adta meg menet közben észrevétlenül a helyzetét, melyet a kinti rendőrség profi módon kezelt. A lánya kb. 5 perc múlva jelzett vissza, hogy megnyugodhat, mert már a rendőrség látószögében vannak.
A MÖM tagja szerint jó példája volt az akció a nemzetközi együttműködésnek. Mint elmondta, 20 órakor indult el Bécs belvárosából, és 20 óra 17 perckor a két illegális bevándorló már le volt tartóztatva.
Zoom
A migránsnepperek sem jártak sokkal jobban, mivel a László által megadott telefonszám alapján 1 óra múlva mindkettőn kattant a bilincs, az egyik Bécsben volt, a másik pedig Münchenben várta volna a migránsokat, őt a német rendőrség kapcsolta le.
László elmondása szerint profin működött közre minden résztvevő, és a maximumot adták hozzá az akcióhoz. Az osztrák bűnügyesek végül vaskos kézszorítással köszöntek el tőle.
Zoom
Mint ismeretes, két napja kemény késelés volt egy Regensburg mellett haladó vonaton 3 súlyos sérülttel. Az elkövető egy 27 éves szíriai bevándorló volt. Az esetet követően 420 rendőrt vetettek be, plusz a katasztrófa védelmet és egyéb szerveket is, mivel terrorista támadásnak vélték az esetet.
A mai nap margójára pedig egy adalék: három tagú családot késelt meg a vonaton egy szomáliai bevándorló Hamburg közelében, írja a hírszolgálat.