Az idén márciusban számoltunk be arról, hogy egy izraeli szerző feljelentette (s a pert végül meg is nyerte) Balázs Klári énekest, amiért utóbbi a saját szerzeményeként tüntette föl a még 1981-ben ’Ofrá Házának írt slágerét. Most pedig az RTL „rövidített meg” egy izraeli „művésznőt”, mégpedig azzal, hogy az egyik mélyen intellektuális műsorában engedély nélkül mutogatta a fényképeit. Mindenesetre a „művésznő” impresszáriója jogi lépéseket fontolgat a magyarországi RTL ellen – írja a mako.co.il izraeli hírportál.
Zoom
Éden Pines „művésznő” - engedély nélkül használta fényképeit az RTL
Egy ’Éden Pines nevű, bizonyos műveltségi szintet kiszolgáló izraeli énekes, színész, manöken fényképei fölkerültek a magyarországi RTL X-Faktor című, az izraelihez hasonló intellektuális szintet közvetítő műsor berendezett stúdiójának falára. Valójában Pines „művésznő” Istagram-oldaláról elmentett, s Andy Warhol amerikai képzőművész stílusában megjelenített négy darab fényképről van szó. Egyébként a szóban forgó izraeli ’Éden Pines jemeni, illetve törökországi zsidó szülők gyermekeként született 1997-ben.
Zoom
Éden Pines fényképei lógnak az X-Faktor stúdiójának falán
Csakhogy az RTL hízelkedése az izraelieknek ezúttal rosszul sült el, mert a „művésznő” fényképeit a műsorban felfedezték az ideiglenesen hazánkban tartózkodó izraeliek, s azonnal jelentették ’Éden Pines impresszáriójának, aki közölte: ’Éden Magyarországon élő rajongóitól értesültünk a fénykép használatáról. Jogilag és a szerzői jog szempontjából vizsgáljuk meg azt, hogy miként használhatta beleegyezésünk nélkül ’Éden fényképét a magyarországi kereskedelmi tévé.
H. J. – Kuruc.info