Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol az MTI-vel szerdán.
A közlemény szerint Szlovákiába már újra érkezik a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül (a pozsonyi finomító azért is fontos, mert 100 százalékos kapacitáson üzemel, szemben a karbantartás alatt álló százhalombattaival - a szerk.), Magyarországon pedig "várhatóan a holnapi nap folyamán helyreáll a szállítás".
Zoom
A késlekedést kiváltó technikai problémát a Mol gyors intézkedése hárította el: a vállalat átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat, az ukránok pedig ígéretükhöz híven elindították a kőolajszállítást a vezeték déli szakaszán - közölték.
Emlékeztettek, hogy a Mol a kőolajszállítás leállítását követően azonnal egyeztetést kezdeményezett az ukránokkal és az oroszokkal is, és jelezte, hogy átvállalja a díjfizetési kötelezettséget. A kérdésben gyors megállapodás született, így a Magyarországot és Szlovákiát is ellátó Barátság-kőolajvezetéken ismét zavartalanul működik a szállítás.
Frissítés: A szankciók tettek be
Kiderült, hogy egy uniós szankciós változtatás miatt a banki transzfer meghiúsult. Na de ha az orosz cég fizet az ukránnak, akkor hol jön be a képbe az unió? - írja a Telex.
A Transznyefty orosz kőolajszállító hagyományosan az Ukrtransznafta ukrán szállító európai uniós országokban vezetett bankszámláira utalt volna tranzitdíjat.
Vagyis az uniós szankció ott lépett be a történetbe, hogy európai uniós számlavezető bankok is érintettek voltak. Eddig is ők voltak az elszámoló bankok, de a július végén életbe lépő hetedik szankció miatt az adott bankok most visszaküldték a pénzt.
Az EU ugyanis ebben a szankciós csomagban a mérlegelési felelősséget a nemzeti intézményekre hárította, vagyis nem volt központi uniós elbírálás arra, hogy milyen orosz utalást lehet fogadni.
A nemzeti szinten mérlegelendő döntésre a bankok nem voltak felkészülve, ebben az adminisztratív bizonytalanságban nem volt teljesen tiszta, hogy a két nagy nemzetközi bank kockáztat-e szankciósértést, így inkább elutasították az utalás fogadását. Gyakorlatilag a kialakult rutinok hiánya miatt visszaküldték a pénzt.
2. frissítés: Pozsonyból is megerősítették
A felvidéki gazdasági szaktárca Richard Sulík miniszter sajtótájékoztatója után néhány órával már arról tájékoztatott, hogy "a fizetéssel előállt probléma eltávolítása után" helyreállt a Szlovákiába irányuló szállítás a Barátság kőolajvezeték déli ágán.
A Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft pozsonyi kőolajfinomító sajtószóvivője az MTI-nek megerősítette, a kőolajszállítás a Barátság kőolajvezetéken a csütörtöki nap folyamán Magyarország irányában is helyreáll.
Korábban írtuk: Újraindulhat a Barátság vezeték - végül a Mol fizette ki a kijevi zsarolókat
A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
Zoom
Zelenszkijék ezúttal nem a csapot zárták el, "csak" az okos szankciókat követelték ki
"A díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le" - olvasható a közleményben.
A tájékoztatás szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és bár a Molnak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.
Frissítés: Még ma újraindulhat az olajszállítás
Még a szerdai nap folyamán újraindulhat a Szlovákiába irányuló kőolajszállítás a Barátság kőolajvezetéken - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter közlésére hivatkozva.
A szlovák gazdasági miniszter pozsonyi sajtótájékoztatóján azt mondta: miután megegyezés született arról, hogy a kőolaj ukrajnai tranzitjának árát a pozsonyi Slovnaft kőolajfinomító (a Slovnaft a Mol felvidéki leányvállalata - a szerk.) fogja megtéríteni az ukrán félnek, a kőolajszállításnak néhány órán belül újra kellene indulnia.
"Az, hogy abbamaradt az orosz kőolaj szállítása nem az orosz fél hibájából történt, s a hiba nem is az ukrán fél részéről történt" - hangsúlyozta Sulík, aki szerint "a hiba valahol Nyugat-Európában történt" , mivel az oroszok által a tranzitért az ukrán félnek elküldött összeget a bankok nem engedték át, hanem visszaküldték.
A tárcavezető szerint az ukrajnai tranzitért mintegy 10 millió eurót kell fizetnie a Slovnaftnak, ezt az összeget a CSOB bank fogja átutalni. Sulík elmondta: az összeg is jelzi, hogy igazából nem anyagi, hanem műszaki jellegű oka volt a szállítás eddigi fennakadásának. Hozzátette: az, hogy a Slovnaft fizeti ki a kőolaj tranzitdíját az ukránoknak, ideiglenes megoldás, és a kőolajfinomító ezt az anyagi többletkiadást közvetlenül rendezi majd az orosz féllel.
A Barátság kőolajvezeték déli vonalán a múlt csütörtökön állt le a kőolajszállítás, miután az ukrán Ukrtransznafta leállította a tranzitot, mert nem kapta meg az azért járó térítést az orosz féltől. A tranzitdíjat az orosz fél ugyan időben elküldte, de az utalás az európai szankciók miatt visszakerült a Transznyefty számlájára.
(MTI)