Izrael kiadta Magyarországnak a négy és fél évvel ezelőtt a zsidó államba szökött, idehaza súlyos megvesztegetési bűncselekményeket elkövető Keserű Sándor Izraelt. Keserű 2018 tavaszán, közvetlenül az ellene folyó bírósági per ítélethirdetése előtt lépett le, majd zsidóságára hivatkozva Izraelben állampolgárságért folyamodott. A két ország közti kiadatási egyezmény értelmében azonban Budapest kérte a bűnöző kiadatását, akit ennek nyomán Izraelben 2020 elején őrizetbe is vettek. Kiadatása ügyében több mint két és fél éven át folyt a jogi csatározás, míg végül, két nappal ezelőtt Izrael kiadta Keserűt Magyarországnak – írja az ice.co.il izraeli hírportál.
Zoom
Keserű Sándor Izrael kiadatási ügyének tárgyalásakor az izraeli bíróságon (fotó: mako.co.il)
Az izraeli hadsereg büszke önkéntese
Több éves jogi csűrés-csavarás után Izrael tegnapelőtt kiadta Magyarországnak a Keserű Sándor Izrael nevű bűnözőt, aki a magyar bűnüldöző hatóságok elől 2018 tavaszán szökött az ígéret földjére. Keserű zsidó származására s az úgynevezett Visszatérési törvényre (Hok há-S’vut - חוק השבות) hivatkozva izraeli állampolgárságért folyamodott a zsidó állam Belügyminisztériumához. S hogy zsidó nemzeti elkötelezettségét és hazaszeretetét bizonyítsa, Izraelbe szökése után nem sokkal önkéntesként bevonult az izraeli hadsereg egyik egészségügyi alakulatához, ahol jó egy esztendőn keresztül tevékenykedett.
Zoom
Az „ördög ügyvédje” mint az izraeli hadsereg büszke önkéntese (fotó: mako.co.il)
A magyar hatóságok csak jóval Izraelbe szökése után jöttek rá, hogy Keserű az igazságszolgáltatás elől valójában az ősatyák földjére szökött, majd ezután Budapest hivatalosan is kérte a kiadatását Izraeltől. A magyarországi Nemzeti Nyomozó Iroda megkeresése nyomán Keserűt 2020 elején Izraelben letartóztatták, s a kiadatást elrendelő – vagy netán elutasító – jogerős bírósági döntésig Rámlá város Nicán nevű börtönében „szállásolták el”. Egészen 2021 szeptemberéig kellett várni arra, hogy egy másodfokú izraeli bíróság is elutasítsa Keserű kiadatás ellen benyújtott fellebbezését.
A magyarok majd fölakasztják a budapesti Hősök terén
Keserű Sándor Izrael jogi védői segítségével leginkább „a Magyarországon dúló antiszemitizmusra” való hivatkozással mindenképpen szerette volna megakadályozni a kiadatást. Az egyik izraeli hírportálnak a börtönben adott interjúban, úgy másfél évvel ezelőtt Keserű a többi között ezt mondta:
Orbán Viktor engem személyes ellenségének tart. Ő és a magyar hatóságok üldöznek, mert egyike vagyok azoknak, akik nyilvánosságra hozták a miniszterelnökhöz igen közelálló győri polgármester főszereplésével készült szexvideót. (Borkai Zsolt bárkás orgiájáról van. Akkoriban Keserű Izraelből azt üzente Magyarországra, hogy ő a videót nyilvánosságra hozó „ördög ügyvédje” – H. J.) Magyarországon korrupciós ügyeket tártam föl, s hoztam nyilvánosságra egyeseket igen kellemetlen helyzetbe hozó ügyeket. Ezért aztán addig nem nyugszanak, amíg föl nem akasztanak Budapest főterén.
Számukra ez édes bosszú lenne, s ezért most az életemért könyörgök: ne adjatok ki Magyarországnak! Mert ha visszakerülnék Magyarországra, megölnének a börtönben, s húsomat pedig szétszórnák a hollók eledeléül. Ez lenne a végzetem. Mentsetek meg! Magyarország antiszemita ország, s én pedig az én országomban, Izraelben akarok élni.
Magyarországon anyagilag igen jól ment a sorom, mindenem megvolt. De annak ellenére, hogy jól éltem, nem szerettem Orbán Viktor miniszterelnök politikusi magatartását, mert diktatórikus módszerekkel vezeti az országot, miközben az állampolgárok kárára helyzete és hatalma növelése érdekében sárba tapossa az emberi jogokat. Orbán ellen sok ellenzéki felvette a küzdelmet, mire ő és emberei elkezdtek üldözni bennünket, letartóztatások is voltak annak érdekében, hogy elnémítsanak bennünket – nyilatkozta a bűnöző Keserű 2020 decemberében.
Zoom
Az önkéntes Keserű „Izrael Védelmi Hadserege” felirattal ellátott kipával a fején egy tel-avivi padon (fotó: mako.co.il)
Az izraeli bíróság kérlelhetetlen
A 2021 szeptemberében a kiadatást másodfokon jóváhagyó bírósági döntés után még jó egy esztendőnek kellett eltelni ahhoz, hogy néhány nappal ezelőtt Izrael ténylegesen kiadja Magyarországnak Keserű Sándor Izraelt.
A Keserű kiadatásának tényéről beszámoló ice.col.il izraeli hírportál röviden összefoglalja azt, hogy mivel vádolják a magyar hatóságok az Izraelbe szökött bűnözőt:
Keserű Sándor Izrael 2012 szeptemberében megkeresett egy súlyos adócsalás bűncselekményének elkövetése miatt akkoriban bíróság elé állított magyar állampolgárt, és azt ajánlotta neki: 68,5 millió forint ellenében megvesztegeti a magyar bíróság befolyásos személyeit, amellyel eléri az ellene folyó bűnügyi eljárás lezárását, a bűnvád ejtését. Keserű később további 10 millió forintot vasalt be a rászedett személytől, mondván neki, hogy az összeggel megvesztegeti a magyarországi Legfelsőbb Bíróság volt elnökét, aki viszont igyekszik „meggyőzni” az ügyben ítélkező bírót.
Csakhogy kiderült Keserű súlyos bűncselekménye, bírósági eljárás indult ellene, de nem sokkal az ítélet meghozatala előtt, 2018 tavaszán Izraelbe szökött (Miután szabadlábon védekezhetett – H. J.). A magyar bíróság Keserűt távollétében ötévi börtönre ítélte. Az ügyész súlyosbításért fellebbezett, s Keserűt másodfokon már hétévi szabadságvesztésre ítélte a magyar bíróság. S amint fentebb írtuk: 2020 júliusában a Jeruzsálemi Körzeti Bíróság úgy döntött, hogy Keserű kiadható Magyarországnak, majd 2021 szeptemberében a másodfokú izraeli bíróság elutasította a kiadatás megakadályozására benyújtott fellebbezést.
Izrael Legfelsőbb Bírósága 2022 augusztusában végül a Keserű által az izraeli igazságügyi miniszternek a kiadatás végrehajtására vonatkozó aláírása ellen benyújtott fellebbezését is elutasította, s így hosszas, többéves huzavona után lehetővé vált Keserű Sándor Izrael kiadatása Magyarországnak.
Mi pedig kíváncsian várjuk, hogy „az antiszemita magyarok” valóban fölakasztják-e Keserű Sándor Izraelt Budapest főterén.
Hering J. – Kuruc.info