Jövő héten tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés azt a jogszabály-tervezetet, melynek révén Szálasi özvegyének "neonáci emlékhellyé vált" sírhelyét a Budapesti Közművek letakarhatja. Ha a készíttetője nem távolítja el a nyilas vezető képét és a "nyilaskeresztre hajazó szimbólumot" a sírkőről, a főváros maga váltja meg a sírhelyet, és eltávolítja róla a követ - írja az Énbudapestem.hu.
Zoom
– A jogi megoldás lehet csak a tartós megoldás – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a lapnak síremlék ügyében, melyet Szálasi özvegyének emeltek a Farkasréti temetőben. Karácsony helyettese közölte: a Fővárosi Közgyűlés a jövő heti ülésén tárgyalja azt a jogszabálytervezetet, mely lehetővé teszi, hogy "a temetői törvénnyel ellentétes sírfeliratot vagy szimbólumot a Budapesti Közművek letakarhatja, végső soron ilyen esetben a sírhasználati szerződést felmondhatja.
Kiss Ambrus szerint az átalakítások terveit annak idején nem mutatták be a temetkezési intézetnek, a munkálatokra nem volt engedélyük. Ezért Karácsony Gergely főpolgármester felkérte a Budapesti Közműveket, hogy a „temetési hely felett rendelkezési jogot gyakorlót [vagyis a sírhely megváltóját] hívja fel a "jogszabálysértő felirat" eltávolítására, ennek eredménytelensége esetén pedig a törvényes jogkövetkezményeket alkalmazza.” Ez lényegében azt jelenti, hogy ha az illető harminc napon belül, vagyis március végéig nem távolítja el a sírkövet, akkor megvonják tőle a sírhely feletti rendelkezési jogot.
Nem engedjük, hogy neonáci emlékhely legyen a temetőben, a jogszabálysértő felirat eltávolítására szabott határidő lejárta után a főváros maga váltja meg a sírhelyet és eltávolítja róla a sírkövet - tette hozzá Kiss Ambrus.
Mint ismert, a DK ifjúsági szervezete nemrég fekete festékkel fújta le a sírfeliratot és Szálasi fotóját, korábban pedig Szálasi Ferenc elfajzott unokaöccsei juttattak el egy közleményt a Népszavához, melyben követelték a "nyilaskereszt" és a nemzetvezető fotójának eltávolítását.
Korábban írtuk: