A román külügyminisztérium és Dan Carbunaru román kormányszóvivő azzal hárította el a román újságíróknak a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) történelmi Magyarországot ábrázoló molinókról szóló döntésével kapcsolatos érdeklődését, hogy - "UEFA-engedély" híján - nincs miért állást foglalniuk, a "politikát nem kell összekeverni a sporttal".
A politikának nincs keresnivalója a sportban, a labdarúgás pedig nem politika - hangoztatták szerdán román politikusok, az ellen tiltakozva, hogy az MLSZ bejelentette: bizonyos feltételek mellett engedélyezi a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók bevitelét a válogatott meccseire.
Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök a téma kapcsán úgy fogalmazott: "a labdarúgás nem politika, és a revizionista frusztrációknak nincs keresnivalójuk a sportrendezvényeken". Hozzátette, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnökének az UEFA végrehajtó bizottságának tagjaként haladéktalanul kérnie kellene a döntés visszavonását.
Gabriela Firea szociáldemokrata családügyi miniszter a közösségi oldalán azt írta: "Nagy-Magyarország térképe, amely Románia egy részét is magába foglalja, revizionista jelkép, és semmi keresnivalója a stadionokban, európai mérkőzéseken". Úgy értékelte: a jelkép gyűlöletkeltésre és erőszakra adhat okot, márpedig a "politikának, kiváltképp, ha megosztja a nemzeteket, nincs helye a sportban".
Hasonló álláspontra helyezkedett a román Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselője, Ionut Stroe is, aki szerint egy ilyen döntés "veszélyes precedenst teremthet", szembe menne a sportot irányító valamennyi elvvel. Úgy vélekedett: az UEFA-nak nem szabad elfogadnia egy ilyen kérést, "nem szabad oxigénhez juttatnia a revizionista eszméket, nem szabad hagynia, hogy politikai érdekek és tétek mérgezzék meg a futball világát".
Az üggyel kapcsolatban a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) közleményt adott ki, miszerint megkeresésükre az európai szövetség (UEFA) cáfolta, hogy "engedélyezte volna" a történelmi Magyarországot ábrázoló jelképek használatát a magyar válogatott meccsein, ezen jelképek használatát továbbra is fegyelmi vétségnek tekinti és büntetni fogja.
(MTI)