Nem árulunk el nagy titkot, hiszen tudjuk, hogy a magyar dolgozókat, vállalkozókat a legváltozatosabb módon tudja nehézségek elé állítani a bürokrácia. Mintha az volna a cél, hogy lehetőleg minél kevesebb magyar kis- és közepes vállalkozás maradjon talpon, ugyanis, ha valami teljesen jelentéktelen és igazából felesleges "követelményt" elvétenek, vagy későn adnak le, akkor iszonyatos mértékű bírsággal kell szembenézniük. Nehéz nem észrevenni a szándékosságot. Egy ilyen esetet szeretnék bemutatni.
Zoom
Illusztráció: Getty Images/iStockphoto
Hoztak egy rendeletet 1-2 éve, amely úgy szól, hogy az adóhatóság a jogszabály által előírt kötelezettségét teljesíti, amikor az adóhatósági iratokat a meghatalmazott képviselőnek küldi meg. Tehát nem a vállalkozónak, akire vonatkozik, akinek szól, hanem a könyvelőnek. Bár elméletileg itt mulasztás esetén lehet felelőssége a könyvelőnek is, de kérdés, miért kellett bonyolítani.
A gyakorlatban ugyanis a könyvelők gyakran túlvállalják magukat, és elfelejtenek bevallásokat beadni. Erre a NAV küld egy emlékeztetőt, hogy nem lett beadva a bevallás, pótolják, különben bírságolnak. A könyvelőnek van ezer ügyfele, nincs ideje és kapacitása az ügyfelei NAV-os leveleit olvasgatni. Ezért feledésbe merül a bevallás beadása. Ekkor a NAV gigabírságokat szab ki a vállalkozóra, több 100 ezer forint nagyságrendben, de elérheti akár a milliót is. Itt ez már nem büntetés, hanem tönkretétel.
Nyilvánvaló, hogy a kormány felelőtlenül pénzt von el a vállalkozóktól, ami a vállalkozások megszűnésének tendenciáját fokozza. Persze erre mondhatják, hogy megmarad a lehetősége a vállalkozónak, hogy továbbra is ő kapja meg személyesen a leveleket, de ennek kijárása is von maga után némi felesleges és fárasztó adminisztrációt.
Ezt a kérvényt csak ún. UJEGYKE nyomtatványon lehet beadni. Ennek benyújtásához meg kell tanulnia a vállalkozónak az ÁNYK (Általános nyomtatvány kitöltő) program használatát és a beküldés módját. Természetesen minden megtanulható, de idő kérdése. A vállalkozónak ehhez több napra van szüksége. Ez idő alatt nem a saját szakmáját és tevékenységét folytatja, pl. egy autószerelő nem autót szerel, hanem tanulja az elektronikus úton történő kapcsolattartást a NAV-val. Ez a kiesés kárt okoz a vállalkozónak és a költségvetésnek is.
A fenti egy volna tehát a sok példa közül, a mindennapokban hogyan hátráltatja az állam a magyar vállalkozókat.
Lantos János - Kuruc.info