A szeptemberben induló képzések pótfelvételi eljárásában több mint 17 ezren vettek részt, a felvételi döntés augusztus 29-én várható - közölte az Oktatási Hivatal pénteken az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a pótfevételire jelentkezők 74 százaléka az alapképzést, 15 százaléka pedig a mesterképzést jelölte meg. Az állami ösztöndíjas képzésekre - a tavalyi évhez hasonlóan - a felvételizők 44 százaléka adta be jelentkezését. Tovább erősödtek az egyházi intézmények, a jelentkezők 23 százaléka választott egyházi fenntartású intézményt - ismertették.
A pótfelvételi eljárás során a legnépszerűbb a pedagógusképzés volt: több mint 4700-an jelentkeztek a területhez tartozó szakokra - emelték ki. Hangsúlyozták, hogy a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt szakok - műszaki, természettudományi, agrár, orvos-egészségtudományi vagy informatikai - egyikét a jelentkezők 65 százaléka választotta.
Ismertették, pótfelvételit idén 32 egyetemen és főiskolán nyújthattak be a jelentkezők az agrár, a hitéleti, az informatikai, a műszaki, az orvos- és egészségtudományi, a pedagógusképzés, a sporttudományi és a természettudományi képzési területek bizonyos szakjaira, állami ösztöndíjas formában.
A pótfelvételi során egy intézmény egy szakjára lehetett jelentkezni, ugyanazon szak állami ösztöndíjas és önköltséges formája egynek számít - emlékeztetett az Oktatási Hivatal.
(MTI)