A csővezeték leállítását az ukrán elnök tanácsadója jelentette be. A Barátság kiesésével Magyarország a Horvátország felől érkező Adria csővezetéken tud majd kőolajat importálni. Ukrajna a lépésről nem értesítette előre a Molt - írja hvg.hu.
2025. január elsejétől leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése
– mondta el egy interjúban pénteken Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója.
 
 
Ez a lépés az orosz földgáz tranzitjának leállításához csatlakozik: korábban az államfő arról beszélt, hogy országa nem hosszabbítja meg azt a Gazprommal kötött év végén lejáró szerződést, amely értelmében Ukrajna a Testvériség vezetéken továbbítja az energiahordozót Közép-Európába. Korábban Magyarországra is ezen jött a gáz, de hozzánk Oroszország már a Délről belépő Török Áramlat csővezetéken szállítja gáza zömét, még az ukrajnai invázió megindítása előtt terelték át ide az áramlást. A Testvériség Beregnél belépő ágán a cikk írásakor is kifelé, Ukrajna irányába áramlik Magyarországról a gáz.
Zoom
Podoljak a mostani interjúban arról beszélt, hogy amennyiben nem orosz gáz érkezik a Testvériségen keresztül, azt Ukrajna továbbra is hajlandó továbbítani. „Lehet például közép-ázsiai gáz. Mostanra Európa diverzifikálta olaj- és gázellátását, és Oroszország már nem játszik olyan fontos szerepet, mint 5-10 évvel ezelőtt. Ha egy ország például kazah vagy azerbajdzsáni gázt akar, mi készek vagyunk azt továbbítani. Ehhez szükség van olyan szerződésekre, amelyek rendezik a logisztika és a pontos igények kérdéseit, és meghatározzák, hogy Ukrajna milyen tranzitszerepet játszik.
Emellett hozzáteszem még azt is, hogy 2025. január 1-től leáll a Barátság olajvezeték”
– hangzott el a konkrét bejelentés.
Podoljak szerint a vezetékek leállításával, illetve az orosz energiahordozók kizárásával Moszkva a legjobb piacát veszti el. „Európa megbízható és jó piac volt, az oroszok itt érték el a legnagyobb hasznot. Európában most mindenki azon dolgozik, hogy Oroszország ne játsszon szerepet a földrészen” – magyarázta.
Podoljak a Barátság esetében nem mondott olyat, hogy azon nem orosz olajat továbbra is tranzitálnának, pontosítás híján a teljes leállítást kell, hogy értsük a szavai alatt. Ha ez jön, akkor Magyarország kőolajellátási biztonsága sérülhet, ugyanis csővezetéken a Barátság mellett csak a Horvátország felől érkező Adria csővezetéken tudunk olajat importálni.
Mol: ha lenne változás, nekünk szólnának először...
Ebben a témában semmilyen jelzést nem kapott a Mol Nyrt., "holott ha lenne változás, elsőként tájékoztatnának minket" - közölte társaság pénteken az MTI-vel, arra a hírre reagálva, hogy az ukrán elnöki tanácsadó bejelentése szerint januártól leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték.
A Mol közleménye szerint ebben a témában nem kapott semmilyen jelzést, "az ukrán féllel továbbra is meglévő és jó üzleti kapcsolatunk van, valamint a szállítások is folyamatosak".
Vaclav Bartuska, a cseh külügyminisztérium energiabiztonsági különmegbízottja a Reutersnek nyilatkozva pénteken elmondta: az Ukrajnán áthaladó Barátság kőolajvezeték esetleges leállása a jövő évtől nem jelentene problémát a Cseh Köztársaság számára. Hozzátette: Ukrajna nem először figyelmeztetett egy esetleges leállásra, és meg kell várni, mi történik.
Frissítés: Kiderült, hogy csak hülyeséget beszélt
Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij tanácsadója tagadja korábbi kijelentését, miszerint Ukrajna elzárja a – többek között Magyarországot is ellátó – Barátság kőolajvezetéket.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak nemrég a Telegarmon tett közzé egy bejegyzést, melyben tagadja saját kijelentését a Barátság kőolajvezeték 2025 január elsejével történő lezárásáról.
Az ukrán tisztviselő most azt mondta, hogy a tranzit 2029 végéig, a szerződés lejártáig biztosan folytatódik.
„Ukrajna teljes mértékben teljesítette és teljesíteni fogja szerződéses kötelezettségeit az ilyen megállapodások lejáratának meghatározott időpontjáig. Ez vonatkozik az európai országokkal való kétoldalú kapcsolatainkra is” – mondta Podoljak.
A tanácsadó – a Sztrana szerint – valószínűleg összekeverte a kőolajvezetékkel kapcsolatos szerződés lejártát a gáztranzitszerződésével, amely valóban 2025 januárjában jár le, s amellyel kapcsolatban az ukrán energiaügyi miniszter még márciusban megerősítette, hogy nincs lehetőség az orosz gáztranzitot érintő szerződések meghosszabbítására. Bár Magyarországra is hatással van a döntés, osztrák szomszédainknak ez még nagyobb érvágás, amellyel kapcsolatban már ki is fejezték nemtetszésüket.