Izrael budapesti nagykövete után a zsidó állam védelmi minisztériumának szóvivője is megerősítette, hogy izraeli katonai gépek rendszeresen berepülnek Magyarország légterébe. A nagykövethez hasonlóan a szóvivő is tagadta, hogy a szerdai rutingyakorlatot kémrepülő hajtotta végre.
Az izraeli védelmi minisztérium szóvivője szerint egy Hercules típusú szállítógép közelítette meg a Ferihegyi repülőteret, a nagykövetasszony viszont felderítő gépekről beszél. A repülési engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) adta ki, a gép típusát és a rutinrepülés célját a hatóság nem hajlandó közölni.
NKH: törvényes volt
A Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint a berepülés engedélyezése törvényes volt. A hatályos jogszabályoknak megfelelően adták meg az engedélyt és a gyakorlat ennek megfelelően lett végrehajtva szerdán – közölte a HírTV-vel Polcz Kornélia kommunikációs főosztályvezető. Arról azonban már nem szolgált információval, hogy milyen gyakran történnek hasonló esetek hazánkban.
Aliza Bin-Noun, Izrael budapesti nagykövete a történtekkel kapcsolatban így fogalmazott: „Március 17-én kértük az engedélyt, amikor a repülőgépek beléptek Magyarország légtérébe. Izraelből érkeztek, számos országon átrepültek. Minden országtól rendszerint engedélyt kérünk a hatóságoktól, amelyet megkapunk, szóval semmi rendkívüli nincs ezzel kapcsolatban”.
Vizsgálat indul
Bár az állítólagos rutingyakorlatot katonai repülő hajtotta végre, a Honvédelmi Minisztérium nem kapott előzetes értesítést róla. A miniszterelnök azonnali vizsgálatot rendelt el.
(HírTV)