Székesfehérvár - A politikusok, egyházi vezetők elhatárolódását kéri a zsidó hitközség elnöke a Jobbik kijelentésétől, amely egy múlt heti sajtótájékoztatón hangzott el.
"A fájó valóság hangzott el a megemlékezésen, miszerint senki, de senki nem volt a magyar hatóságoktól, vezetők közül, aki megállj-t parancsolt volna a deportálosoknak" - reagált Jávor Mátyás, a fehérvári zsidó hitközség elnöke arra a sajtótájékoztatóra, amit a Jobbik tartott a holokauszt-vándorkiállítással kapcsolatban.
Önnek mi a véleménye? Szavazhat a portáluk jobb oldalán!"Árgyelán úr feltett kérdésére, miszerint mi köze a fiataloknak a nácizmus bűneihez, az a kézenfekvő válasz, hogy megtanulják a történelmet, hogy megismerjék az emberiség 20. században tett egyik legszörnyűbb bűnét, azért, hogy az többet vissza ne térhessen! Megtanulják, ha lehet, ne úgy, hanem jobban, valóságszerűbben, mint azt a két nyilatkozó tette" - áll a közleményben, amelyben Jávor Mátyás azt kéri a város politikai pártjaitól, politikusaitól, egyházi vezetőitől, hogy határolódjanak el "ezen szélsőséges megnyilvánulástól".
Árgyelán János válasza:
Ez az elhatárolósdi tipikus liberális szórakozás, ezzel nincs mit kezdeni, nevetséges és szánalmas. Viszont a kiemelt részből ("A fájó valóság hangzott el a megemlékezésen, miszerint senki, de senki nem volt a magyar hatóságoktól, vezetők közül, aki megállj-t parancsolt volna a deportálosoknak[sic!]") egy fontos következtetést vonhatunk le: Jávor rabbi nem cáfolta meg a szavainkat, sőt elismerte és megerősítette, hogy ez valóban elhangzott így és ő és hívei valóban így gondolják! Értelmezve tehát a fentieket, továbbra is minden magyar vezetőt és hatóságot, aki az 1940-es években életben volt és működött, bűnösnek tart, tehát legyen minden ma élő magyar, legyen az 60, 40 vagy 14 éves is, kollektívan felelős mindenért, ami a magyar történelemben történt?
Ebből pedig az következik, hogy ameddig ilyen nemzetellenes retorika, a kollektív bűnösség eszméjét hirdető megnyilvánulás, a teljes magyarság megszégyenítése jelen lehet a magyar közéletben, addig mi, a valódi magyar nemzeti érdekeket radikálisan képviselő politikusok és mozgalmárok nem pihenhetünk egy pillanatra sem, hiszen az ilyen hamis eszmékről nem értelmetlen párbeszédet kell folytatni, hanem keményen fellépni és harcolni ellenük.
Szebb jövőt!
Árgyelán János
Jobbik Fejér megyei és hantosi elnök
Fejér Megyei Közgyűlés, Jobbik-frakcióvezető