Az azonos neműek "házasságának" engedélyezését kezdeményezi a Demokratikus Koalíció (DK), azt javasolva: a törvényhozás tegye lehetővé, hogy az ilyen "párokat" ugyanolyan jogok illessék meg, mint a heteroszexuális családokat, így például gyermeket fogadhassanak örökbe.
Molnár Csaba, a DK buzigyanús alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: ennek érdekében törvénymódosítást készítettek, amelyet azonban csak azután nyújtanak be a parlamentnek, hogy egyeztettek róla a "melegszervezetekkel". Szavai szerint a többség dolga, hogy kiálljon a kisebbségek, jogegyenlőségük mellett, mert nem lehet tőlük várni, hogy egyedül képviseljék érdekeiket.
Kifejtette: a "progresszív balközép politika" szerint az államnak nem szabad beavatkoznia a polgárok magánéletébe, egyetlen csoport akaratát, ízlését sem kényszerítheti rá senkire, tiszteletben kell tartania a társadalom sokféleségét. Elfogadhatatlannak minősítette, hogy bárkit hátrányos megkülönböztetés érjen vagy félnie kelljen szexuális orientációja miatt, és úgy foglalt állást: "a melegeket érő megaláztatás valamennyiünk szégyene".
Kitért arra, hogy az Európa Unió tagállamai közül Spanyolországban, Portugáliában, Belgiumban, Hollandiában, Dániában és Svédországban is szabad a "melegházasság", és Finnországban, Luxemburgban, valamint Franciaországban is előkészületben van az engedélyezése, és ezt kezdeményezte a "konzervatív" brit kormány is.
Molnár Csaba szerint ezzel szemben Magyarországon "nemcsak a szélsőjobboldal, hanem a kormányzó jobboldal is büszkén vállalja homofóbiáját". Állítását azzal magyarázta, hogy a Fidesz-KDNP az alkotmányban rögzítette családfelfogását - azaz hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre -, ami sérti és megbélyegzi a "melegek közösségét".
Ennél is nagyobb baj - folytatta a DK alelnöke -, hogy a balliberális oldalon is egyre inkább a hallgatás, "a csendes ellenszenv" a jellemző a "melegekkel" szemben, a politikusok, attól tartva, hogy szavazatvesztéssel járna, nem beszélnek a "melegek jogainak kiterjesztéséről".
Pozitív példaként hozta fel ugyanakkor, hogy a Vasas elnöke a budapesti "melegolimpia" megrendezése miatt tiltakozó szurkolói csoportnak válaszolva azt írta: a klub nem tesz különbséget a létesítményeit bérelni kívánók között hovatartozásuk miatt.
(MTI nyomán)