Olvasónk írja:

2011. 11. 8-án 15 óra 4 perckor az Új Buda Centerben lévő Tesco szupermarketben (1117 Budapest, Hengermalom út 19-21.) vásároltam 4090 Ft értékben tejet. Mivel egyszerre nagy mennyiségre volt szükségem, UHT (tartós) tejre esett a választás. Két fajtát vásároltam, 15 darab 1,5%-os Tescós tejet, és 12 db MLEKO felirattal ellátott tejet (Gyártó: Mlékarna Kunín a.s., 742 53 Kunín 291,Ostrava-Martinov, Cseh Köztársaság. Forgalmazó: Lactalis CZ, s.r.o., Ceskobrodská 1174, 198 00 Praha 9, CK.).
Először a Tescós tejet fogyasztottam el, viszont miután ez elfogyott, belekóstoltam az utóbbiba. Mivel sötét volt, nem láttam, mit iszok, ráadásul szagra és ízre semmilyen feltűnő dologra nem lettem figyelmes, viszont mikor az utolsó kb. 2 dl-t szerettem volna kiönteni, a tej nem folyt ki. Ekkor felnyitottam a doboz tetejét teljes szélességben, és borzasztó látvány fogadott. Sárgás színű, a tejfölnél is sűrűbb, iszapszerű massza volt a dobozban. Az egészben az a borzasztó, hogy a felette lévő tejet megittam.
Amit a tejről tudnunk kell: a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek (emlőinek) időszakosan kiválasztott váladéka. Folyékony, vízszerűen folyik, a színe fehér. A tejből különféle tejtermékek készíthetők, de ezen irreverzibilis folyamat során az anyag jellemzői (sűrűsége, íze stb.) megváltozik, de továbbra is alkalmas emberi fogyasztásra (pl. aludt tej, kefir). Ezen folyamatok közül egyik sem a tej ülepedése révén zajlik le, tehát a tejben lévő szárazanyag nem tud leülepedni. (Forrás: Wikipédia)
Amit rólam kell tudni: jelenleg a másoddiplomámért küzdök a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, végzős közgazdász hallgatóként, termékmenedzsment szakon. A szakdolgozatom megírása révén több ízben kapcsolatba kerültem a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal, és a jelen levelemben taglalt esetre már-már szakmai kihívásként tekintek.
Az imént leírtak alapján 100%-os bizonyossággal kijelenthető, hogy az általam vásárolt készítmény nem tej. Az Európai Unióban hatályos rendelet alapján csak olyan termék csomagolásán tüntethető fel a tej felirat, ami megfelel a „szarvasmarha, juh, kecske vagy bivaly tejmirigyei által kiválasztott, emberi táplálkozás céljára szolgáló folyadék” (1/2003. (I. 8.) FVM-ESzCsM, Általános rendelkezések, 2. §, 2.) definíciónak.
Az UHT tejre vonatkozó rendelkezés: „Olyan folytonos hőáramú kezelés, amely során a tejet legalább 135 °C hőmérsékleten, legalább 1 másodpercig hevítik. Az így kezelt tejnek meg kell felelnie az 1. számú melléklet I. fejezet 7. pontjában meghatározott követelményeknek.” (Az idézett szöveg megtekinthető az eredeti szövegkörnyezetben, a mellékletben található 12003FVMESzCsMer elnevezésű dokumentumban.)
A tej felirat alapján és az általam tapasztalható tej íz-érzet keltéséből arra a következtetésre jutok, hogy a vásárlók szándékos megtévesztésével állunk szemben. Annak tudatában, hogy Csehország is uniós tagállam, elgondolkodtató, hogy milyen célterületre gyártotta ezt a terméket, mert az unión belüli eladás véleményem szerint illegális.
Természetesen a videóval rögzített felvétel és a nyugta nem bizonyító erejű, viszont a nyugtával igazolható a vásárlás időpontja, ezáltal visszakereshető az eladott termék az áruház alapbizonylatai között, mellyel alátámasztható, hogy a termék a Tescóból származik. Persze ebből következtethető, hogy nem csak abban a szupermarketben volt ez a fajta „tej”, amit vettem, hanem az összes többi Tescóban is. Ez mind-mind nyomon követhető a számviteli és raktározási dokumentumok alapján.


Amit nem tudunk: vajon mi történne, ha az NKH megvizsgálná a készítményt.
Egy korábbi kapcsolódó anyaguk: Lárvás tejet a Tescóból - Persze ilyen előfordul például váratlan események miatt, de amiről most szó van, annak semmi köze a véletlenhez.
Tisztelettel:
V. I. (Név a szerkesztőségben)