A rendszerváltás óta mindig volt házaspáraz Országgyűlésben, most ők az egyetlenek
Az Országgyűlés legfiatalabb képviselője gyermeket vár. Dúró Dóra azt is elárulta a Kuruc.infónak adott interjújában, hogy előrelátható hiányzásai miatt tiszteletdíjának arányos részéről lemond. Novák Előd feleségének közéleti szerepvállalása csökkenni fog, de várhatóan még így is az aktívabb képviselők közé tartozik majd. A jobbikos honanyával körbejártuk: terhes-e a várandósság?
- Kedves Dóri, nagy örömmel vettük a hírt, hogy egy új élet pislákol a szíved alatt. Hogyan éled meg ezt az időszakot?
- Életem legcsodásabb pillanata volt, amikor Előddel megtudtuk, hogy gyermekünk lesz. Azóta minden apróságra igyekszem figyelni a babával kapcsolatban, és mindent szeretnénk megadni neki. Most ő a legfontosabb. Én pedig a legboldogabb.
- Biztosan egy egészen új élmény az áldott állapot. Hányadik hétben vagy?
- Vasárnap voltunk tíz hetesek, így még nagyon pici a baba, de egy kicsit azért már látszik a hasamon, annak ellenére, hogy az utóbbi egy hónapban három kilót fogytam is vele. Apropó, az életvédő mozgalom nemzetközi jelképe épp egy tízhetes embrió talpai, ki is tűztem jelvényüket most. Elképesztő, hogy ilyen cseppnyi méretben is már mennyire kifejlett az ember. Hatásos kampány volna, ezt kéne államilag támogatni az abortusz helyett (mely sajnos idén is költségvetési tétel maradt); ha életnagyságú, tehát mini gumibabákat adnának a gyilkosságra jelentkezőknek, biztosan sokan újragondolnák…
- Tehát nem tudod szétválasztani az anyai és a képviselői teendőket.
- Honanyaként ötvözöm inkább. Ahogy legfiatalabb képviselőként is megvannak az állapotbeli kötelességeim: Farkas Gergellyel, a legfiatalabb honatyával és a másik két, szintén jobbikos korjegyzőtársaimmal ezért is fogalmaztunk meg egy kiáltványt a magyar ifjúsághoz az Országgyűlés megalakulásakor.

Novákék gyermeke az orvosi előrejelzés szerint augusztus 20-án jön világra

- A várandósság mostantól mennyire befolyásolja a munkádat? Ugyanúgy tudsz dolgozni, mint előtte?
- Az első harmadban valamennyire megszokott – bár nálam fokozottabban jelentkező – rosszullétek miatt sokat kellett pihennem, de szerencsés vagyok, hogy éppen szünetel az Országgyűlés, így most nem kell napi szinten bejárnom. Mivel augusztus 20-ára vagyok kiírva, az utolsó két hónap is hasonló lesz, és a szülés után is lesz még egy pihenőhónap. Azt követően jön a neheze, nyilván lesznek hiányzásaim, miként más képviselőknek is, csak én azt nem fogom igazolt hiányzásként leadni, hanem akár hónapokon keresztül vállalom a tiszteletdíj arányos megvonását, ahogy elvileg más esetekben is kéne.
- Felmerült, hogy az egyik nagyszülő menne gyesre…
- Szerencsére sok segítőnk lesz a gyerekvigyázásban, de végül ilyen „hivatalos” szerepet nem szánunk nekik. Egy honanya ugyanakkor sajnos nem mehet csak úgy szülési szabadságra, ránk nem a Munka Törvénykönyve, hanem az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény vonatkozik. Egyébként a rendszerváltás óta mindig volt házaspár az Országgyűlésben, 1994-1998 között egyszerre öt is. Most a mi pár(t)kapcsolatunk az egyetlen a képviselők közt, és arra sem tudunk példát, hogy korábban ilyen párnak gyereke született volna. Viszont G. Nagyné Maczó Ágnes és Selmeczi Gabriella esete közismert, illetve a jelenlegi honanyák közül Szabó Erika államtitkár is szült már korábban képviselőként. Révész Máriuszt is láttuk már karján gyermekével egy plenáris ülésen, bár ez elvileg tilos, úgyhogy ezt mi Előddel ezért is kerülni fogjuk.
- Munkatársaid hogyan viszonyulnak új állapotodhoz, számíthatsz segítségükre?
- A Jobbikban mindenki örült a mi boldogságunknak, és lelkesen támogatnak minket. Megosztják velünk a saját tapasztalataikat, ajánlanak az orvostól kezdve a kismamaruhán át a cumisüvegig mindent. A képviselőcsoportban a megalakulásától kezdve a mi babánk már a hetedikként születik meg, úgyhogy nagyon termékenyek vagyunk, persze ez a fiatal átlagéletkornak is köszönhető. A gyerekvigyázásra visszatérve, Morvai Krisztina például ezt írta nekem: „szeretnék előkelő sorszámmal feliratkozni az önkéntes bébiszitterek sorába – nagyon nagy nosztalgiám van a babázás iránt”.
- Gondolom, a párt „saját gyermekének” tekinti majd. Amikor megtudtad, hogy babát vársz, mi volt az első dolog, ami az eszedbe jutott?
- Hogy milyen jó lesz elmondani a családunknak: szüleim és anyósomék mennyire fognak örülni!

Elválaszthatatlan kötelék -bilincsben mutatta be édesanyjánakkésőbbi feleségét Novák Előd
És ez a várakozásom be is igazolódott. 85 éves nagypapám szintén elmondhatatlanul boldog volt, az ultrahang óta mobiljának háttérképe is a baba képe lett. Igazi karácsonyi ajándék volt nekünk ez: mi aranyvasárnap tudtuk meg, a családnak pedig karácsonykor mondtuk el, amikor meglepetésre Előd egyik bátyja is hasonló örömhírrel szolgált. Így mondhatjuk, hogy a Jézuska hozta a picit… Jellemző adalék még, ha már a családnál tartunk, hogy anyósomnak 2006. október 25-én, a bíróság folyosóján, bilincsben mutatott be Előd.
- Egy pesti srácot vagy egy honleányt szeretnétek? Választottatok már neveket?
- Az első kérdésre csak hivatalos választ tudok adni: egészségeset. A nevekről sem nyilatkozom még, előtte alaposan körüljárjuk a dolgot, többek közt Szegedi Csanádnak a Magyar eredetű keresztnevek kincses tára című könyvéből válogatva. Mindenesetre az biztos, hogy magyar nevet szeretnénk adni neki. Fiúnévből széles a választék, mivel a történelmet a férfiak írták, azonban lány esetén egy új bejegyzésén, pontosabban valami férfinév nőiesítésén gondolkozunk, a megszokott nyelvtani szabályok szerint, az András-Andrea, Krisztián-Krisztina, Etele-Etelka mintáira. Épp néhány hete érkezett egy megkeresés hozzánk a magyarnevek.hu szerkesztőjétől, aki arra is panaszkodott, hogy az MTA egyre többször utasítja vissza régi magyar nevek anyakönyvezését. Tehát mindenképpen foglalkoznunk kell a témával – nem csak magunk miatt.
- Hány testvért terveztek Előddel a kicsinek? Hogyan fogadja férjed az elsőt?
- Legalább három gyereket szeretnénk, így nagy eséllyel lesz fiú is és lány is egyébként. Elődék öten vannak testvérek, így a saját bőrünkön is tapasztaljuk, mennyi előnnyel jár, ha sokan vagyunk. Már terveztük a gyermeket régóta, csak a tavaszi és az őszi választások miatt nem engedhettük meg, és én tavaly nyáron fejeztem be az egyetemet is, addig nem lett volna ideális.

- Nekifogtatok a babaholmik megvásárlásának?
- Nagy a készülődés a családban, de egyelőre még csak tájékozódunk, mert nem akarunk a fogyasztói társadalmat kihasználó cégek provokációinak felülni, mely arra épít, hogy az ember a gyerekétől semmit sem sajnál, így akár felesleges dolgokat is a szülőkre lehet sózni. Nagy önmérséklet és sok információ kell, hogy meg tudja állapítani egy kezdő kismama, mire van valóban szükség. Tehát egyelőre inkább csak tanulmányozzuk, hogy mire kell figyelnünk most és a baba születése után.
- Mik az elképzeléseid a gyereknevelésről mint leendő édesanya?
- Konzervatív nevelést szeretnénk nyújtani, Előd az igazságérzetet, én a szeretetet fogom beléoltani. Egy gyermek születése és nevelése nemcsak családi, hanem nemzeti kérdés is. A Jobbikban is az oktatáspolitikával foglalkozom, és ha csak saját szakterületemen maradok, bizony látom, milyen nehézségek elé néz egy olyan család, amely hazafiasan neveli a gyermekét. Ezekkel a problémákkal bizonyára nekünk is meg kell majd küzdenünk.
- Mit gondolsz azokról a nőkről, akik szándékosan egyedül vállalnak gyereket?
- Nem tartom szerencsésnek és követendőnek, egy torz gyakorlat ez. Szerintem egy gyermek egy egészséges családban tud egészségesen felnőni, ahol van apja és anyja, és ezeket a szerepeket senki nem keverheti össze. A család természetes közössége az embernek, amit semmivel nem lehet pótolni. Persze a legnagyobb baj, hogy úgymond a karrier érdekében nem is vállalnak gyereket a nők. Én abból is példát szeretnék mutatni, hogy lehet tisztességes munkavégzés mellett jó anya is valaki. Persze nagy teherbírás, komoly áldozatvállalás kell hozzá, de megéri.
- A gyerekvárást a legtöbben mégis tehernek tartják.
- Rettentő károsnak tartom a „terhes” elnevezést, és nem is használom. Sokkal szebb és találóbb az áldott állapot vagy a semlegesebb várandósság, és fontosnak tartom, hogy áttérjünk a hétköznapokban is ezek használatára. Ugyanakkor nem tagadhatjuk, hogy jár lemondással, rosszullétekkel ez az időszak, de mindez eltörpül amellett a csodálatos öröm mellett, amit az ember napról napra átél. Régebben sokat kérdezgettem édesanyámat is erről, hogy milyen érzés, de ezt egyszerűen nem lehet elmondani, csak átélni. Most már értem, hogy miért. Azt tanácsolom a magyar fiataloknak, akik a családalapítás küszöbén állnak, hogy tegyék félre félelmeiket kételyeiket, s vágjanak bele, mert ennél nagyobb boldogság tényleg nem érhet senkit!
Kaupfler Viktória - Kuruc.info