Részletes Jenei Imre-interjúval vezeti fel a szombat esti Románia–Magyarország Európa-bajnoki selejtezőt a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) honlapja. A 77 éves BEK-győztes edző, aki mindkét válogatott szövetségi kapitánya is volt, azt mondta, hogy büszkén vállalja magyarságát, de "nem volna képes elárulni Romániát".
Zoom
Jenei Imre - jó úton a teljes asszimilálódás felé
Jenei szerint felesleges őt arról kérdezni, kinek szurkol a mérkőzésen, mondván, a Steaua és a román válogatott volt szakvezetőjeként egyértelműen a "hazai" (értsd: a román - a szerk.) együttes sikerét óhajtja: "Számomra legfeljebb abból a szempontból különleges ez a mérkőzés, hogy Románia ismét tétmérkőzést játszik, amelyet szeretném, ha megnyerne."
Az edző ugyanakkor hozzátette, hogy a magyarok legyőzése nem lesz egyszerű feladat, de nem is túl nehéz. Szerinte a román válogatott sokkal értékesebb, és sokkal tehetségesebb játékosok alkotják, mint a magyart, amelyből egyedül Dzsudzsák Balázst tartja kiemelkedő futballistának. Jenei Imre abban sem hisz, hogy Dárdai Pál képes volna a rendelkezésére álló nagyon rövid idő alatt megváltoztatni labdarúgói filozófiáját, merthogy: "A magyarokban nincs meg a képesség, hogy ellenálljanak ötvenezer néző nyomásának, és eltompítsák a románok óriási győzni akarását."
A kolozsvári CFR-t edző Miriuta Vasilével ellentétben a BEK-győztes szakvezető nem adna információkat és tanácsokat a magyar edzőknek a románok elleni találkozóval kapcsolatban.
"Büszke vagyok a magyarságomra, de Romániában születtem, román állampolgár vagyok, és Romániának szurkolok, nem tudnám elárulni Romániát. Ha egy klubról lenne szó, az más kérdés. Egy ilyen felkérésre azzal a kérdéssel válaszolnék: nektek nincsenek ehhez megfelelő szakembereitek?" – jegyezte még meg az interjúban Jenei Imre, aki magyarországi barátainak csak annyit szokott mondani, hogy "Románia sokkal jobb". (A "Romániában születésről" csak annyit, hogy Jenei Aradon látta meg a napvilágot, neki tehát szabadságharcos vértanúink kivégzésének városa "Románia"...)
A Nagyváradon élő tréner mindkét tábortól civilizált szurkolást és viselkedést vár: "Arra kérem a magyarországi szurkolókat, hogy a meccs végén tudják elismerni és elfogadni a román válogatott fölényét és győzelmét. Ez is a civilizáció jele" – zárta botrányos nyilatkozatát Jenei Imre.
(Nemzeti Sport nyomán)