Miközben Márton Áron születésének közelgő 120-ik évfordulója alkalmából Csíkszeredában és másutt szobrot állítanak a magyarok, Erdély szent életű püspökét az anyaországban lerománozzák. Emlékszünk még arra, hogy Gyurcsány Ferenc miként uszított a gúnyhatáron túli magyarok állampolgárságának megadása ellen, vagy Aranyszájú Szanyi Tibor miként románozta le a Nagyvárad környékéről hozzánk érkezett magyarokat. Ám nemrégiben egy „újságíró” az Országházban, nem messze a Szent Koronától tartott sajtótájékoztatón nevezte románnak az oláh megszállók által magyarsága és katolikussága miatt meghurcolt Márton Áront. Mi jöhet még ezután?
Zoom
Csíkszeredában leleplezik a Márton Áron-szoborcsoportot, s körülötte „románok” állnak (fotó: Veres Nándor)
Az elmúlt évtizedekben a tótoktól megtanultuk, hogy Liszt Ferenc, Mikszáth Kálmán, Madách Imre és még sokan mások „szlovákok” voltak, a másik tolvajnép, az oláh meg váltig állítja, hogy Dózsa György és a kürtőskalács román. Jó másfél héttel ezelőtt viszont egy anyaországi – Lázár János szerint újságíró – az Országház épületében azt állította, hogy a szent életű Márton Áron, Erdély püspöke román. Az utóbbi állítás Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján hangzott el május 19-én, s jellemző a hazai sajtó többségének elkötelezett magyarellenességére, hogy az arcátlan, provokatív állítás hallatán Lázár Jánoson kívül senki nem tiltakozott, senki nem háborodott fel.

Márton Áron a székely szüleivel Csíkszentdomokoson (fotó: archív)
Az első világháború után Romániának ezüsttálcán odaajándékozott magyar országrészek magyarjai, székely magyarjai lerománozásának a csonka országban már hagyománya van, de mondhatnánk úgyis, hogy folklórrá „nemesedett”. Valahogyan úgy, mint a románoknál a lopás. Legutóbb egy ismert, mosdatlan szájú proli, Szanyi Tibor románozta le a Nagyvárad környékéről az anyaországba érkezett magyarokat. Szanyitól, Gyurcsánytól, a DK-tól, az MSZP-től és az őket támogató hígagyú proliktól már megszoktuk, hogy románozzák az elcsatolt területeken elő magyarokat. De legutóbb különös perverzitást adott ennek a jelenségnek, a lerománozásnak az, hogy mindez a nemzet szentélyében, a Szent Koronától alig néhány méterre hangzott el. A hangoztatója pedig – Lázár János szerint – „újságíró”, tehát a közhiedelem szerint az átlagnál műveltebb teremtménye az Istennek.
Zoom
Márton Áron bérmál (fotó: archív)
Az ominózus sajtótájékoztatón az állítólagos újságíró meglehetősen magyartalan megfogalmazással azt szerette volna megtudni Lázár Jánostól, hogy Ferenc pápa vajon mikor avatja szentté Mindszenty Józsefet: „A magyar Mindszenty József is húsz éve vár döntésre, és úgy tűnik, hogy a román Márton Áron már júliusban szentté választódik.” A botrányos megnyilatkozás után jó másfél héttel került hozzánk a videó, amely megörökíti, hogy Márton Áron lerománozásával egy anyaországi „újságíró” milyen szellemi és érzelmi szinten áll.
Hering J. - Kuruc.info