Brutális erőszakot alkalmaztak a Csíkszereda melletti Csíksomlyón élő cigányok ellen a rendőrök hétfő éjszaka a "roma közösség" elmondása szerint, a hatóság ezzel szemben cáfolja a vádakat. A rendfenntartók közölték, nem történt bántalmazás, mindössze az egymással összetűzésbe került lakókat akarták szétválasztani.
A történet a cigányok szemszögéből: éjfél körül négy társuk verekedni kezdett, emiatt kihívták a rendőrséget. Állításuk szerint a helyszínre érkező rendőrök "minden ok nélkül" először több személyt fellöktek, majd a később kiérkező csendőrök ütlegelni kezdték a cigányokat, ezt követően gázspray-vel befújtak a házakba, ablakokat törtek be, bútorokat rongáltak meg. A "romák" elsősorban azt nehezményezték, hogy a rendőrök több személyt az udvaron a földre fektettek, megbilincselték, és elszállították őket, távozáskor azzal fenyegetőztek, hogy az éjszaka folyamán visszatérnek.
Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrkapitányság szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hétfő éjjel a sürgősségi hívószámon érkezett bejelentésre reagálva valóban több, rendőrökből és csendőrökből álló egységet is a helyszínre küldtek, hogy megfékezzék a cigányok között kirobbant verekedést, azonban jelenlétük miatt az ott lakók erőszakosabbá váltak, ezért volt szükség a közbelépésre.
Az illetékes közölte, három személyt – egy nőt, egy férfit és egy fiatalkorút – kórházba kellett szállítani, egyikük állapota sem súlyos. Mint mondta, az eset pontos körülményeinek kivizsgálása jelenleg is folyik, eljárást majd annak függvényében indítanak, hogy az orvosi vizsgálat alapján hány napra lesz szükség a sérültek felépüléséhez. „Egyébként számos alkalommal előfordult már, hogy az egymás között összeverekedő cigányokhoz nagy erőkkel kellett kivonulnia a hatóságoknak” – tette hozzá a szóvivő, aki egyúttal cáfolta, hogy erőszakosan léptek volna fel.
Az egyik "fiatal roma", aki nemrég érkezett vissza külföldről, ugyanakkor azt mondta, nem hagyja annyiban a dolgot, a rendőrség "embertelen, megalázó bánásmódja ellen" feljelentést kíván tenni.
(Krónika nyomán)