A peredi alpolgármester azonnal értesítette a közútkezelőt a "vandálok" tettéről, mondván: ez kötelessége volt. A Kétnyelvű Dél-Szlovákia szerint Jurás minden rosszakarón túltett, a Via Nova szerint alkalmatlan.
Zoom
A Pered-tábla ügyéről a nagyobb szlovák kereskedelmi televíziók híradói is beszámoltak, többek között a Markíza és a Joj is, Mint arról beszámoltunk, a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom aktivistái a hétvégén lecserélték a falu szlovák nyelvű helységnévtábláit Te±edíkovo-ról Peredre. Pered lakossága korábban népszavazáson döntött eredeti neve mellett, ám a tót kormány nemrégiben élt vétójogával, és elutasította a névváltoztatást, mondván: a helységneveknek "szlovák eredetűnek" kell lenniük, elvégre "Bratislava" sem Pozsony.
A táblákat hétfőn már el is távolították, ám kiderült, hogy nem önszántukból voltak ilyen gyorsak a közútkezelők, hanem a helyi MKP-s alpolgármester - a népszavazás egyik kezdeményezője -, Jurás Gábor szólt nekik. A Markíza televízió helyszíni tudósításában helyieket kérdezett meg, mit gondolnak a tábláról, és megszólalt Érsek Árpád, a Híd parlamenti képviselője is, aki helyeselte az akciót.

A táblának hűlt helye. A falunak ezen a végén teljesen lecserélték a Tešedíkovo feliratot az aktivisták, és elvitték az eredeti táblát, így jelenleg csak a magyar név látható
A szlovák híradók egy videóban:
Érdekesebb volt a Joj tudósítása (23:38-tól). Jurás Gábor, Pered alpolgármestere is megszólalt benne, mondván, a táblákról ő értesítette a megyei közútkezelőt. "Amikor ma reggel tudomást szereztem róla, rögtön küldtem e-mailt a közútkezelőnek, hogy javítsák ki, távolítsák el a vandálok tettét. Mi ilyen úton a jövőben semmit sem akarunk megoldani, nem is sejtjük, ki csinálta" - mondta a televíziónak Jurás, aki a helyi MKP vezető tisztviselője.
A Bumm.sk telefonon megkereste Jurás Gábort, aki azt mondta, ő nem indítványozott semmit, csupán értesítette a közútkezelőt a táblákkal kapcsolatban. Hozzátette: ezt a községi önkormányzatnak kötelessége megtenni.
Zoom
A tévéstáb pont "jókor" érkezett. A falunak ezen a végén csak leragasztották az eredeti feliratot az aktivisták
A riportban megszólalt Drahomír Maron, a vágsellyei körzeti hivatal elöljárója, aki szerint utánanéznek, bejegyzett szervezet vagy mozgalom helyezte-e el a táblákat. Elmondása szerint az akcióért 330 eurós pénzbüntetés is kiszabható.
KDSZ: Jurás morálisan megbukott
A Kétnyelvű Dél-Szlovákia is reagált az ügyre. Nyilatkozatukban köszönik az öntudatos kiállást Pered polgárainak, akik a szlovák televíziók kamerái előtt is felvállalták a névvisszaszerzés ügyét. "Köszönjük a támogatást Érsek Árpád parlamenti képviselőnek, akiben sikerült pozitívan csalódunk. Ugyanez sajnos nem mondható el Jurás Gábor helyi (MKP) alpolgármesterről, aki minden rosszakarón túltéve maga utasította a közútkezelőket a Pered táblák eltávolítására, és a kamerák előtt elítélendő vandalizmusnak nevezte akciónkat" - írja a szervezet közleményében.
Jurás vandálozása szerintük a kérdés meg nem értéséről tanúskodik. "A kormány elfogadhatatlan döntésére reagáltunk, és erre nem sok lehetőségünk maradt. A polgári engedetlenségnek ezt a formáját a kormány által előidézett helyzethez teljesen adekvátnak tartjuk. Célunk nem a károkozás volt, és vandálokkal egy szintre helyezni minket inkább minősíti a kijelentő személyt, mint tetteinket. Mély megdöbbenéssel állunk a magyar érdekek aláásása előtt és bízunk benne, hogy a morális értelemben megbukott alpolgármester úr levonja a szükséges következtetéseket" - zárul a KDSZ nyilatkozata.
Íme a "vandál" akcióról készült videó:
Saját pártjának ifjúsági szervezete is megdöbbent
A Via Nova ICS döbbenten áll a peredi táblaügy legújabb epizódja előtt, olvasható a szervezet kedden délben kiadott sajtóközleményében. "Az aktivisták által kihelyezett, a kormány antidemokratikus magatartására figyelmeztető helységnévtábla eltávolítását maga a peredi alpolgármester kérte. Jurás Gábor ezzel Pered és a népszavazási eredményt semmibe vevő kormány vitájában az utóbbi oldalára állt. A központi hatalom iránti túlbuzgó lojalitásában sikerült szembefordulnia saját települése lakóival, a Szlovákiában élő magyarság nyelvi jogaival és a pártja által képviselt eszmékkel egyaránt. Akár megfelelési kényszerből, akár tudatlanságból cselekedett, világos, hogy alkalmatlan a tisztségére" - véli az MKP ifjúsági szervezete.
Ugyanakkor a Via Nova ICS állítása szerint "tisztában van vele, hogy a magyarság érdekképviseletét zászlajára tűző, legutóbb a választási tájékoztatás kétnyelvűsítését elérő MKP berkein belül nem általános ez a fajta hozzáállás. Ennek megtűrése viszont ártalmas a felvidéki magyaroknak és az őket képviselőknek is, ezért amennyiben felüti a fejét, akkor reméljük, hogy a párt hű marad az értékrendjéhez, és azonnal levonja a szükséges személyi következtetést" - írja a szervezet.
A Via Nova ICS minden magyar nyelvhasználati kezdeményezést támogat, legyen szó névhasználatról, helységnevekről vagy boltok feliratairól, és mindenkit buzdít, hogy éljen törvény adta jogával, és használja anyanyelvét az élet minden területén. "Pered lakossága két alkalommal is kinyilvánította a helységnévvel kapcsolatos akaratát, ezért felszólítjuk a döntéshozókat, hogy viseltessenek kellő felelősséggel a magyar nyelv használata iránt" - zárul a közlemény.
(Bumm nyomán)