Vasárnap reggel a szokatlan elnevezésű, de kétségtelenül tettre kész Kétnyelvű Dél-Szlovákia (KDSZ) mozgalom aktivistái a Pered település nevét jelző táblákat „Tesedíkovó”-ról „Pered” feliratúra cserélték, így szerezve érvényt a helyi lakosok akaratának. A mozgalom ezzel a Szlovák Köztársaság kormányának döntésére reagált, amely a sikeres névszavazás ellenére elutasította, hogy a község visszakapja történelmi nevét, Peredet.
Zoom
A Belügyminisztérium és szakbizottsága azt kifogásolta, hogy a Pered elnevezés nem "szlovák" eredetű. A kormány szerint pedig az átnevezéssel két törvényt is megszegnének, a településekről szólót és az államnyelvtörvényt. A KDSZ álláspontja szerint ezek mondvacsinált indokok: számos felvidéki községnek van magyar eredetű neve, és fel sem merült, hogy ezek bármilyen törvényt sértenének. Ezen kívül a községet évszázadokon keresztül a tótok is Perednek nevezték. A Pered név eredetére való hivatkozás csak ürügy a demokratikus intézmények működésébe való súlyos beavatkozás mentegetésére - véli a mozgalom.
A kormány döntésével a demokrácia és a jogállamiság alapjai kérdőjeleződnek meg. A lakosság a törvény alapján letette a voksát a Pered elnevezés mellett. A népszavazás érvényes volt, így mozgalmunk nem látja akadályát annak, hogy a község visszatérjen történelmi elnevezéséhez - írják szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben.
A falu lakossága 2012. március 10-én járult az urnákhoz, hogy demokratikus úton döntsön a település megnevezéséről. A népszavazáson lakosok 64 százaléka vett részt. A 2020 érvényes szavazatból 1341 a névváltoztatás mellett szólt.
A már hagyományosan piros munkaruhát viselő aktivisták akciójukkal a nép döntését kívánták érvényesíteni, ahogy az az elhelyezett információs táblákon is olvasható. A táblacseréről Vox populi - The Pered Project – címmel videó is készült.
A témáról a csoport Facebook-oldalán lehet nyílt vitát folytatni. A KDSZ arra kéri "Szlovákia" lakosait, hogy erkölcsileg támogassák a peredieket döntésükben.

(Kuruc.info)
Frissítés: A magyar nyelv használata felgyorsítja a tót hivatalok működését - már le is szedték a Pered-táblát
Gyorsan lépett a tót közútkezelő vállalat. Alig egy nappal azután, hogy a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái érvényesítették a perediek akaratát, és elhelyezték a Pered-táblákat a falu határában, a hatóságok le is szerelték azt.
A táblák leszerelésének tényét peredi kollégánk, Laczkó Sándor, a Közbeszéd bloggere is megerősítette - írja a Bumm. Az, hogy a Pered-tábla, valamint a háromnyelvű magyarázó tábla is eltűnt, az MTI friss fotóján is látható.

(Bumm nyomán)

Kapcsolódó:
A KDSZ korábbi akciói: