Szeptember 11-13-ig a kaposvári Megarox Társulat Székelyföldön, Oroszhegyen vendégeskedett. A színtársulat a helyiek meghívására érkezett több mint 800 kilométer megtétele után, hogy két napos fellépéssel kedveskedjenek az oroszhegyiek hagyományos Szilva Napok Fesztiválján.
Zoom
A csapat tarsolyában a nagy sikernek örvendő, Honfoglalástól-Európáig című rockopera, valamint könnyedebb műfajú, operett-, musical-, és rock and roll válogatás szerepelt. Előbbi a magyarság történelmét dolgozza fel, amelyhez a társulat a történelmi hűség kedvéért a színpad hátterében egy hatalmas Nagy-Magyarország-térképet tett fel.
Zoom
A próbák alatt a díszlet még méltón hirdette a darab mottóját, ám az előadás kezdete előtt olyan történt, ami előtt nem csak a társulat, de a szép számú közönség is döbbenten állt.
Zoom
Az időközben megérkező román karhatalomnak szemet szúrt a díszlet, és megfenyegetve a fesztivál szervezőit, arra kötelezték a kaposváriakat, hogy a díszletet távolítsák el a színpadról. Bár az Arany Griff Rend hagyományőrzők csapata még befejezte táncbemutatóját, a Megarox már nem tudta elkezdeni a produkciót saját díszletük előtt.
Zoom
Jusits Zsolt és társulata nem akart visszaélni vendéglátóik szeretetével és bizalmával, valamint a fesztivál sikerét sem akarta atrocitásnak kitenni, ezért eleget téve a helyiek kérésének, mintegy szimbolizálva az oláh önkényt, fekete molinó előtt adta elő műsorát. Természetesen ez végképp feltüzelte az énekeseket és táncosokat egyaránt, és fergeteges előadással adták meg a választ. A fesztiválra kilátogató sok száz székely pedig székely és nemzetiszínű, valamint Árpád-sávos zászlók lengetésével, és persze sok ismert nemzeti dallam együttes éneklésével adtak nyomatékot az önkénnyel való szembenállásuknak. A Maradj hűséges a földhöz! című dal éneklése közben sok helyi arcán megcsillant a könny az énekesek temperamentumának hatására.
Zoom
Zoom
Az előadás végén, a társulat teljes felvonulása és előéneklése közben több száz székely torokból hangzott fel a székely himnusz, melyet még a távoli Hargita hegyei is mennydörögve vertek vissza. A vastaps, és a vissza, vissza! kiáltások méltán bebizonyították, hiába a román hatalom minden intrikája, erőszakja, ezen az estén sem a Megaroxot, sem pedig a hálás székely közönséget nem lehetett megtörni! Elvégre, „Egy vérből valók vagyunk!”
(TLT)