Az amerikai nagykövet hagyományos román megyeszékhelyként jellemezte a magyar szecessziós építészet emblematikus városát.
Egy nagyváradi mindig úgy érzi magát, mintha hájjal kenegetnék, amikor valaki a szecessziós építészet egyik gyöngyszemének számító város szépségét dicséri. Hát még ha ezt egy rangos vendég teszi egy nyilvános felületen! Ha viszont a valóságtól elrugaszkodott ostobaságokat mond, azzal nagyon fel tudja bosszantani a lokálpatriótákat.
Így tett például Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete is, aki múlt héten látogatott el a városba, hogy a város és a megye vezetőivel tárgyalva tájékozódjon a váradi és a bihari helyzetről.
Zoom
Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete (képernyőmentés a nagykövetség videójából)
A nagykövetség Facebook-oldalára most kikerült egy olyan, rövid videó, amelyben a város szépségét dicséri, külön kiemelve, hogy milyen szépen sikerült a belváros történelmi épületeit restaurálni.
Az egyik ilyen épület – az idéntől hivatalosan is a Körösvidéki Múzeumnak otthont adó egykori honvéd hadapródiskola impozáns tömbje – előtt állva Klemm arra buzdítja a videó nézőit, hogy látogassanak el Nagyváradra.
„Számos városnak van történelmi belvárosa. Bukarestnek, Konstancának, Jászvásárnak, Temesvárnak, Nagyszebennek, Gyulafehérvárnak, de azt hiszem, Nagyváradnak sikerült a legjobban befektetnie a belvárosa újjáépítésébe és felújításába” - mondta Klemm. Eddig nincs is semmi gond, ezt követően viszont ledobta az atombombát.
„Este alkalmam volt sétát tenni. Lenyűgöző, és egyszerre sugározza mindazt a dinamikus, de egyben hagyományosan román hangulatot, amit egy megyeszékhely ebben az országban képviselt” - mondta Klemm.
Eredetiben: A both lively but also traditional Romanian sense of what a capital here in this country used to represent.
Oradea
Are Oradea poate cel mai frumos centru istoric din România? Ambasadorul nostru crede că da. "Este foarte frumos. Am avut ocazia să fac o plimbare; e încântător", spune el.
Közzétette: U.S. Embassy Bucharest – 2017. november 15.
Azt a rövid videóban már nem fejtette ki, hogy vajon a Lechner Ödön által meghonosított jellegzetesen magyar, magyaros népi motívumokat felvonultató szecesszió stílusában épült, Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte Fekete Sas-palotára, a Stern-palotára vagy az Adorján-házakra gondolt-e.
Zoom
A Fekete Sas-palota a Lechner Ödön-féle magyaros szecesszió egyik legismertebb alkotása
Vagy esetleg a Szent László tértől nem messze felépített, szocreál panelházra.
Esetleg a Kossuth utca kommunizmus idején lerombolt, patinás házai helyén éktelenkedő foghíjra és évek óta tátongó építkezési gödörre.
Ez utóbbi két esetben ugyanis talán még némi igazság is lenne a szavaiban.
Két zsinagógát is megcsodált
"(...) történelmi tény, hogy a Románia szecessziós fővárosának is nevezett Körös-parti nagyváros ezer esztendeig egy magyar vármegye székhelye volt. És ha ez sem elegendő ok, hogy miért ne tükrözhesse a „hagyományos román hangulatot ”, elegendő lett volna kicsit utánaolvasni, kik tervezték a város emblematikus épületeit, hiszen egyetlen román sincs közöttük.
Zoom
Az amerikai nagykövet két zsinagógát is meglátogatott Nagyváradon
Ha pedig ez sem elegendő, a nagykövet urat egyik vendéglátója felvilágosíthatta volna, hogy a Cion zsinagógától egy kőhajításnyira álló Sas-palota a magyar szecesszió egyik gyöngyszeme, tele jellegzetesen magyar népi motívumokkal. Vagy talán szólhatott volna neki valaki, hogy a múzeumépület, ami előtt a felvételen elmondja kis expozéját, a Magyar Királyi Gábor Áron Honvéd Tüzérségi Hadapródiskola nevet viselte, építtetői szándéka szerint. Ők pedig semmi román hangulatot nem építettek bele" - írja Barta Béla az Itthon.ma portálon, ahol az is kiderül, hogy a hülyeségeket beszélő amerikai nagykövetnek sikerült két zsinagógát is meglátogatnia Váradon.
(Kuruc.info - Főtér - Ittho.ma nyomán)
Kapcsolódó: