Fontos, hogy körültekintően tájékozódjunk, mielőtt túrázni indulunk, ne etessük a medvét, ne próbáljuk lefényképezni, és ha a nagyvad észrevesz bennünket, lehetőleg lassan hátráljunk, őrizzük meg nyugalmunkat – javasolja a szakértő egy közösségi oldalon.
Zoom
Fotó: Sándor Csilla
Arról, hogy miként kell helyesen viselkedni, ha medvével találkozik az ember, Dósa Elek Levente, a Pro Szent Anna Egyesület vezetője írt pontokba szedett útmutatót, miután a Szent Anna-tónál, de egész Székelyföldön ugyancsak megszaporodtak a nagyvadak és medvetámadások. A szakember a Facebookon tette közzé javaslatait: mint rámutatott, ezeket a szempontokat a Szent Anna-tóhoz és általában a Székelyföldre látogató turistáknak és a helyieknek sem árt megszívlelni.
Tisztelni kell a medvét
A humoros útmutatóban többek közt az olvasható, hogy tisztelni kell a medvét, amely nagyvad, területén pedig vendég a turista. Dósa arra is felhívja a figyelmet, ne etessük a medvét, hiszen „a közhiedelemmel ellentétben a kürtőskalács nem a kedvenc eledele”, ne hagyjunk ételt, ételmaradékot vagy szemetet magunk után, hiszen ez is etetésnek számít. "Ne feledd: ha eteted a medvét, megölöd őt, és ezt ő nem szeretné. Gondolom, te sem” – írta az egyesület elnöke.
Arra utalva, hogy akadnak, akik szelfit akarnak készíteni a közelben látható nagyvaddal, Dósa Elek Levente azt írta, a medve nem cukiság, nem helyi sztár, akivel szelfizni kell, a nagyvad nem kedveli az ilyesmit. Az útmutató arra is felhívja a figyelmet, hogy tisztes távolságot tartsunk a medvétől: ne menjünk közel hozzá, személyes tere minimum 100 méter, ezen belül pedig semmire sincs garancia.
A szakember azt is felsorolta, hogy ha étel van nálunk, jól lezárva tartsuk a csomagunkban, hiszen az ételszag csalogatja a medvéket, de a legbiztosabb, ha az autóban hagyjuk az élelmet, az autót pedig a parkolóban. A nagyvadnak kiváló a szaglása és szinte mindig éhes. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy legyünk mindig figyelmesek, és jelezzük a jelenlétünket, hogy a medvével történő találkozás ne legyen számára sem meglepetésszerű.
Fontos megőrizni a nyugalmat
"Társaidhoz beszélj hangosan, ha egyedül vagy, fütyülj. A lényeg, hogy ne legyél síri csendben. Persze ez nem azt jelenti, hogy úgy kell üvölteni, mint a nádi bika, hogy a Mohosban is hallják. A medvének nemcsak a szaglása, a hallása is kiváló” – írta Dósa Elek.
Úgy fogalmazott:
ha meglátjuk a medvét, de ő nem veszi észre az embert, lassan hátráljunk, és nyugodtan menjünk abba az irányba, ahonnan jöttünk. Ha találkozunk vele, és az állat is észrevett, ne essünk pánikba, próbáljuk megőrizni nyugalmunkat, ne rohanjunk el, ne másszunk fára, és ne üvöltözzünk.
„Beszélj hozzá monoton hangon és lassan hátrálj. Hidd el, a medve sem örül különösebben a találkozásnak, legszívesebben elkerüli az embert” – írta az egyesület vezetője. Arra is kitért, hogy ha túrázunk, ajánlatos, hogy legyen nálunk medvespray, vagyis önvédelmi, úgynevezett paprikaspray, amit a csípős paprikából nyert egyik anyag tesz erőteljessé. A szer, amely nem olcsó, irritálja a szemet, nehezíti a légzést, és átmeneti vakságot okozhat. Dósa szerint fontos, hogy tájékozódjunk túrázás előtt, kérdezzük meg tapasztaltaktól (vadőr, hegyimentő, vadász stb.) vagy vendéglátónktól, hogy ott, ahova készülünk, van-e medve. „Szívesen emlékeztetnek, hogy a medve nem játék, és sok gyakorlati tanáccsal is ellátnak” – írta Dósa.
Egyébként a napokban a veszélyessé vált medvékről nyilatkozott Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi tárcavezető, aki azt mondta, szükség esetén nem fog ódzkodni attól, hogy miniszteri rendeletet adjon ki a medvék kilövésére – írta az Agerpres hírügynökség egy hétfői ploiesti-i nyilatkozatra hivatkozva. Gavrilescu emlékeztetett, hogy az általa vezetett szaktárca honlapján megtalálható a nagytestű ragadozókkal kapcsolatos közép- és hosszú távú cselekvési terv, amely magában foglalja a medveállomány felmérését, az állatok csipekkel való ellátását és a lakosság kiképzését is. „Ugyanakkor mindazok beleegyezésével, akik részt vettek az erről szóló vitán (...), a közeljövőben nem fogok ódzkodni miniszteri rendeletet kibocsátani a kilövésre vonatkozóan, amennyiben szükség lesz rá” – mondta a környezetvédelmi miniszter. Gavrilescu közölte, hivatalosan több mint 6500 medvét tartanak számon Romániában, de egyes becslések szerint számuk két-háromezerrel is nagyobb lehet.
(Krónika nyomán)