Augusztus 9-én, a 15. EMI-tábor pénteki napján a 20. századi és a jelenkori történelem különböző kérdései kerültek a figyelem középpontjába. A vasárnapig tartó programsorozat Gyergyószentmiklós mellett, a 4-es kilométernél található táborhelyen zajlik - alább a szervezők közleménye a tegnapi nap történéseiről, és ízelítő a mai nap eseményeiről.
Előadást tartott az EMI-táborban dr. Demkó Attila író, történész, aki idén megjelent, Máglyatűz című könyve kapcsán a magyarság jelenkori történelméről, nemzetközi kapcsolatairól és a jövőbeli lehetőségekről beszélt. A román-magyar viszonyt a szerző úgy jellemezte, hogy alapjaiban problémás, hiszen például az EU-s csatlakozást megelőzően a román fél mindössze addig ápolt jó viszonyt a magyar kormánnyal, amíg az támogatásáról biztosította a csatlakozást illetően. „Nincs reménytelen harc, a székely és a partiumi autonómia jogos követelés. A magyarság nem kér többet, mint amit a románság kért 1918-ban” – szögezte le az előadó.
Domonkos László író, újságíró is a tábor előadója volt, aki a Rongyos Gárdáról és harcairól értekezett, dr. Makkai Béla történész pedig A magyar-horvát viszony a szétválás előtt címmel tartott előadást.
Augusztus 10-én, szombaton a történelmi témájú előadások mellett 11 órától Beke István és Szőcs Zoltán ügyéről tartanak kerekasztal-beszélgetést, 16 órától pedig, Magyar nemzetstratégia Erdélyben és a Kárpát-medencében címmel beszélgetésre kerül sor, amelynek meghívottjai: Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke és Sorbán Attila Örs, az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke.
A napi programot Major Levente abasári borász borkóstolója és magyarországi zenekarok koncertjei zárják, a szombati fellépők a Romantikus Erőszak, a Leander Kills és a Santa Muerte.
A részletes program és a táborral kapcsolatos tudnivalók megtalálhatók a www.emitabor.hu honlapon és az EMI-tábor hivatalos Facebook-oldalán.