Péntek reggel egy kisebb tömeg jelent meg a pozsonyi parlament, a Nemzeti Tanács épülete előtt, hogy a járványügyi intézkedések ellen tiltakozzon. A résztvevők eleinte csak skandáltak, „fújolták” és „árulózták" az épületbe érkező parlamenti képviselőket, 9 óra után azonban a Denník N tudósítása szerint
megpróbáltak az épületbe is bejutni.
Zoom
Fotó: Czímer Gábor / TASR
A tüntetőket a szélsőjobboldalinak mondott ·SNS (Mi Szlovákiánk Néppárt) elnöke és parlamenti képviselője, az egy "neonáci performansz" miatt elsőfokon börtönbüntetésre ítélt, magyarfóbiájából az utóbbi években erősen visszavevő Marian Kotleba tüzelte,
aki azt mondta az embereknek: joguk van bemenni a parlamentbe,
ő maga pedig – végül sikertelenül – megpróbálta elérni, hogy engedjék be őket az ülésterem erkélyére.
A parlament biztonsági személyzete nem engedte be a tüntetőket a parlamentbe, ezért a főbejárat előtt feszült jelenetek zajlottak, még a képviselők sem tudtak bemenni az épületbe.
A helyszínre rendőrök is érkeztek, és összetűzésbe kerültek a tüntetőkkel, akik tojásokkal dobálták és ketchuppal locsolták a rendőröket.
Sajtóinformációk szerint egy rendőrnő meg is sérült az összetűzésben, mert nem viselt semmilyen védőfelszerelést.
Fél 10 után a rendőrök már könnygázt is bevetettek a tömeg feloszlatása céljából, amire a tüntetők „Gestapo!” skandálással válaszoltak (hithű neonácik lehettek.. - a szerk.), 10 után pedig
megérkeztek a rohamrendőrök is, akik elkezdték kiszorítani a tüntetőket az épület főbejáratától.
A tömegben Kotleba mellett megjelent a Robert Fico-féle szociálpopulista Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) egyik képviselője és húzóneve, ·ubo± Blaha is, aki biztosította a tüntetőket a támogatásáról és azt mondta:
harcolni fognak az „oltásfasizmus” és az új intézkedések ellen,
amiket a pénteki, és várhatóan szombatra is áthúzódó rendkívüli ülésén tárgyalnak a képviselők.
Bár a tüntetők nem engedtek be senki a főbejáraton, az ülés negyed 11-kor elkezdődött. A képviselők arról a törvényjavaslatról szavaznak, miszerint ha lesz újabb járványhullám, akkor a boltokat, éttermeket, tömegrendezvényeket csak azok látogathatnák, akik rendelkeznek a szlovák védettségi igazolvánnyal, a GreenPass-szal, vagyis be vannak oltva, átestek a betegségen vagy van negatív tesztjük.
Az ún. Szlovákiában rendszeresek a tüntetések, főleg a határátkelőkön vannak tiltakozások a szigorúbb szabályok miatt, de van olyan csoport is, aminek tagjai az oltást nyíltan támogató orvosok háza elé szerveznek demonstrációkat.
A pénteki tüntetésről az Új Szó oldalán lehet képeket nézegetni.
(Azonnali nyomán)
Kapcsolódó: