Még 2007-ben állapodott meg Robert Fico és Gyurcsány Ferenc arról, hogy a két ország közös kitüntetést alapít. A "Jó szomszédság és megértés" díjat idén adta át először a magyar és a szlovák külügyminiszter. (Miközben sorra hozzák a magyarellenes törvényeket a Felvidéken, alázzák meg és üldözik a magyarokat, s azóta is helyesnek tartják a szerdahelyi magyarverést, arról nem is beszélve, hogy az állítólagos videofelvételt sem mutatták még be, hülyének nézve - sajnos joggal - minket.)
Az elismerést egyrészt Rudolf Chmel kapta, aki 2002-2006 között szlovák kulturális miniszter, korábban budapesti nagykövet volt, másrészt a három évvel ezelőtti szlovák katonai repülőgép szerencsétlenségénél segítséget nyújtó község, Hejce. A település azóta emlékhelyet is létrehozott és zarándokútvonalat tervez az elhunyt katonák emlékére.
A díjátadás után Göncz Kinga tájékoztatta szlovák kollégáját a magyar belpolitikai helyzetről és biztosította Miroslav Lajcákot, hogy az új kormány felállása nem jelent majd változásokat "a két ország vezetője által korábban meghatározott közös irányvonalakban".
A tárcavezető ugyanakkor haloványan hangsúlyozta: nem megnyugtató a készülő tót nyelvtörvény, amely a magyar diplomácia információi szerint ellentmond az Európa Tanács nyelvi chartájának.
Miroslav Lajcák erre azt felelte, a tervezet nem korlátozza a "kisebbségek" nyelvhasználatát. (Magyarul: mondhattok, amit akartok, mi tesszük, amit jónak látunk.) A felvidéki külügyminiszter hozzátette, megoldódik a Pátria Rádió ügye is. A magyar nyelvű adó lefedettsége április közepétől Nyugat-, júniustól pedig Kelet-Felvidéken is teljes lesz.
(MTI nyomán)