Idézzünk pár részletet a romnet.hu (autentikus forrás, cigányfaj- és -bűnözővédők, ugye?) ITT található, “Összeköti a parasztokat és a romákat a mélyszegénység” c. cikkéből. Ugyanaz van benne, amit megannyi cikkünkben hangsúlyoztunk már: iskolakerülés, az államtól, igyen kapott, amúgy méregdrága tankönyveket eltüzelik; rokkantnyugdíjas mind; írástudatlanság; munkakerülés; a legelemibb higiéniai ismeretek hiánya stb. Ez utóbbira jól ismert példák: oda szarnak, ahova kedvük van – ennek extrém példája az, amikor az adófizetők két-három év alatt teljesen elpazarolt pénzéből nekik adott lakásokban egy helyiséget kineveznek WC-nek, és oda csinálnak (igen, ezt a Népszava írta!), vagy, ahogy azt a Zalai Hírlap megfogalmazta, “nem tudják rendeltetésszerűen használni az angolvécét”. A fából készült budik eltüzeléséről nem is beszélve – amiről a fent már említett, Olaszliszkával foglalkozó cikk már szintúgy beszámolt.

"Trézsiné Tomkó Anikó a Szikszói Kistérségi Többcélú Társulás gyermekjóléti szolgálatának családgondozója három hónapja látogatja a körzet kistelepüléseinek "problémás" családjait, hogy feltérképezze az óvodás- és iskoláskorú gyermekek számát, egészségi állapotát, ellátottságát, higiénés környezetét. A lakóhelyén munkanélkülivé lett óvónő hetente egyszer, három órát tölt Gagybátorban.

- A vártnál sokkal rosszabb állapotokat tapasztaltam a faluban - mondja. - Bútorozatlan, takarítatlan helységek, mindenütt kosz és legyek, több helyen már eltüzelték az udvaron álló budit is, a gyerekek ott végzik a dolgukat, ahol eszükbe jut. Egyetlen eszközöm a meggyőzés. Próbálom ösztönözni a szülőket, hogy ne tartsák otthon a gyerekeiket, hanem járassák óvodába. Sokszor kapom azt a választ, hogy majd vesznek ruhát, cipőt a gyereknek és akkor elhozzák, de ez csak kifogás, az önkormányzat rendszeresen hozat ruhaneműt a faluba. Többen panaszkodnak, hogy az óvodában bántják a gyerekeket, de látogatásaimkor azt tapasztalom, hogy jól érzik magukat ott. Az óvónő megtanítja őket a fogkefe, fogkrém, szappan használatára, a kezükbe ad ceruzát, rajzlapot, újságot, könyvet, mesél nekik, hogy megismerjék kicsit a tágabb világot. Ha egy gyerek hosszabb ideig nem jár óvodába, iskolába, igyekszem megtudni az okát és megértetni a szülőkkel, hogy a gyereknek elsősorban melegre, ételre és érzelmi biztonságra van szüksége. Megértőnek kell lennem a szülők problémáival szemben is, mert csak velük együtt érhetek el előrelépést a gyerekek nevelésében. Egyelőre bizalmatlanul fogadnak, gyakran kapom meg, hogy már megint mit keres itt, mit zaklatja a cigányokat. Az adminisztrációt megnehezíti, hogy sokan nem tudják, mikor születtek és milyen betegségeken estek át a gyerekeik. A legtöbb szülő magántanulót csinálna belőlük; ez annyit jelent, hogy nem jár iskolába, hanem időközönként osztályozó vizsgát tesz. De, hogyan segíthet egy analfabéta, vagy alig olvasni tudó szülő, otthon a gyereknek; ha fáznak, a könyvek is a kályhában végzik."

"- A körzetemben itt a legriasztóbb a helyzet - mondja a családgondozó. - A legtöbb felnőtt le van százalékolva (Kuruc.info: még egyszer: a cigányok mindenhol a rokkantnyugdíjaztatásra, leszázalékoltatásra "játszanak". Nem csak nálunk – Finnországban is tök ugyanez a helyzet, meg persze mindenhol, ahol romák élnek. Az, hogy a legtöbb ork felnőtt itt IS rokkantnyugdíjas, azaz az életük végéig rajtunk élősködik, mindent megmagyaráz. És ezt, még egyszer, az egyik hivatalos roma szócső, a Romnet cikke állítja, nem mi!!!), csak arra kérnek, intézzek nekik olyan emelt családi pótlékot, ami a beteg gyerekek után jár (Kuruc.info: újfent hangsúlyozzuk: a “gyerekszerető” rétinégerek kifejezetten a degenerált, beteg purdék előállításában érdekeltek (linkek ITT), mert az legalább kétszeres segílykét jelent). Bár tisztában vagyok vele, hogy körülményesebb a vizet a kútról hordani, mintha be lenne vezetve, mégis kérem őket, tegyenek magukért, takarítsanak össze valamennyire a házakban, mossanak a gyerekekre, hogy azok elfogadható állapotban kerüljenek be az óvodába és az iskolába, ássák ki újra a budit az udvarokon."

"Dr. Szabó Márta, az encsi ÁNTSZ tiszti főorvosa nem emlékszik, hogy az áldatlan közegészségügyi állapotok miatt a polgármester, vagy a védőnő kért volna tőlük segítséget, bár az ÁNTSZ csak szakmai irányelveket adhat, még ahol a legégetőbb a szükség, ott sem állnak anyagi eszközök rendelkezésre. Ha a budikat eltüzelik, akkor célravezető lenne műanyag, mobil WC-ket felállítani a veszélyeztetett családok udvarában és kitalálni, miből lehetne fizetni a rendszeres takarítást (Kuruc.info: B+, a cigányok még ezt sem képesek megcsinálni? Nem kell dolgozniuk (eltartjuk őket), az egész nap otthon lehetnek, de még azt a k****  WC-t sem képesek kiganézni?! Még ezt is nekünk, fehéreknek kell csinálni??) - javasolja a főorvos asszony."

Kuruc.info: Ki viszi át őket a túlpartra? Aki nem is akar átjönni, azt nehéz lesz...
Azóta történt itt, Gagybátorban, egy, s más  (lásd: Két falu közt, otthontalanul). Családok harca, költözködés, huza-vona. A roma polgárjogi alapítvány reakciója? Csak a szokásos. Feljelentés. Más tennivaló tényleg nem akad Gagybátorban, csak ennyi? A "piszkos" munkát meg végezze el a védőnő, óvónő, ANTSZ, stb.? Mit is akarnak a jelenlegi cigány vezetők valójában? Hol marad a segítség, a kiút keresése? Feljelentgetünk, oszt jó napot?
Idézgessünk kicsit ebből a második cikkből is. Érdemes. A fasizmussal, rasszizmussal igazán nem gyanusítható Népszavában (!) jelent meg.
"A megvásárolt három házat már a költözés másnapján birtokba vette új tulajdonosa. A Pankucsi családot munka közben találjuk meg az egyik portán. Az utcai szobában csótányok hemzsegnek, a hátsóban emberi ürülék szaga terjeng. Arra a kérdésünkre, milyen tervük van a megüresedett ingatlanokkal, Pankucsi Krisztián azt válaszolja, először kitakarítják és fertőtlenítik a házakat, azután következik az udvaron felhalmozott szemét eltakarítása."

A roma "kultúra" hátrahagyott nyomai, ugyebár...

"Tudja, mennyit tűrtünk ettől a két [cigány]családtól? Itt mindenki lelkileg meg van nyomorítva, az unokám évek óta a kertek alján járva hozza fel nekem a kenyeret, mert nem mer elmenni előttük? Bujkálnunk kell a saját falunkban. A gyerekeikkel nem törődnek (Kuruc.info: v.ö. “gyerekszeretet” – lásd pl. a legújabb ózdi esetet – és ez csak egy a sokból!), bejönnek az udvarba, leszedik a veteményt, a virágot, követ hajigálnak ránk (Kuruc.info: Már megint a kődobálás, a cigányok nemzeti sportja. Linkek a hasonló esetekre ITT és ITT). Buszon utazni maga a pokol. Sosem lehet tudni, mikor jut eszébe valamelyiknek, hogy leköpjön - mondja."

Látszik, hogy már két (népes) cigócsalád is terrorizálni tud egy teljes települést. Hát még ahol ők vannak többen...

Köszönjük a Népszavának, hogy ilyen szókimondó cikket lehozott. Cigányfaj- és bűnözővédők, lehet cáfolni!
 
Kuruc.info - Arppi S.
Kapcsolódó: